skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kurczaka z pieczarkami w puszkach? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka weź filet z piersi, lepiej schłodzony, wcześniej nie zamrożony. Jeśli filet jest zamrożony, nie rozmrażaj go całkowicie (łatwiej będzie go pokroić). Możesz wziąć całe lub pokrojone grzyby. Obierz cebulę i marchewkę i grubo posiekaj. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, ale zrobi to mniejszy procent.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i ułóż kurczaka. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia, aż zmieni kolor. Nie zapomnij mieszać.
Krok 3:
W innym naczyniu-rondlu z grubym dnem lub patelni z wysokimi bokami-rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj grzyby w puszkach bez płynu i podgrzewaj je razem przez kilka minut na średnim ogniu. Lepiej jest najpierw złożyć grzyby na sicie.
Krok 4:
Posiekaną marchewkę Dodaj do kurczaka, dodaj trochę soli i wymieszaj. Na średnim ogniu pod przykryciem dusić kurczaka z marchewką przez 10-15 minut. Jeśli sok z kurczaka nie wystarczy do duszenia, możesz dodać gorącą wodę(wystarczy 1/4 szklanki).
Krok 5:
Na patelni z grzybami dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz do smaku i liść laurowy. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli jest bardzo gęsty sos, wlej trochę płynu z grzybów lub wody.
Krok 6:
Dodaj filet z kurczaka z marchewką do patelni z grzybami, wymieszaj. Kontynuuj duszenie wszystkiego razem przez kolejne 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj naczynia z solą, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 7:
Gulasz z kurczaka z grzybami podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz zaoferować gotowany makaron, tłuczone ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż. To danie nadaje się również do sałatek warzywnych. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g