kurczak z pieczarek konserwowych duszony

apetyczny, pyszny, na obiad dla całej rodziny! Kurczak duszony z pieczarkami w puszkach to proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dzięki dodaniu kwaśnej śmietany kurczak z grzybami otrzymuje bardzo smaczny i aromatyczny sos.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kurczaka z pieczarkami w puszkach? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka weź filet z piersi, lepiej schłodzony, wcześniej nie zamrożony. Jeśli filet jest zamrożony, nie rozmrażaj go całkowicie (łatwiej będzie go pokroić). Możesz wziąć całe lub pokrojone grzyby. Obierz cebulę i marchewkę i grubo posiekaj. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, ale zrobi to mniejszy procent.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i ułóż kurczaka. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia, aż zmieni kolor. Nie zapomnij mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym naczyniu-rondlu z grubym dnem lub patelni z wysokimi bokami-rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj grzyby w puszkach bez płynu i podgrzewaj je razem przez kilka minut na średnim ogniu. Lepiej jest najpierw złożyć grzyby na sicie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną marchewkę Dodaj do kurczaka, dodaj trochę soli i wymieszaj. Na średnim ogniu pod przykryciem dusić kurczaka z marchewką przez 10-15 minut. Jeśli sok z kurczaka nie wystarczy do duszenia, możesz dodać gorącą wodę(wystarczy 1/4 szklanki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grzybami dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz do smaku i liść laurowy. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli jest bardzo gęsty sos, wlej trochę płynu z grzybów lub wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj filet z kurczaka z marchewką do patelni z grzybami, wymieszaj. Kontynuuj duszenie wszystkiego razem przez kolejne 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj naczynia z solą, w razie potrzeby dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gulasz z kurczaka z grzybami podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz zaoferować gotowany makaron, tłuczone ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż. To danie nadaje się również do sałatek warzywnych. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy