klopsiki w piekarniku z sosem

z prostych produktów, na co dzień dla całej rodziny! Klopsiki w piekarniku z sosem to wszechstronne danie do codziennego menu. Bardzo wygodne jest to, że od razu okazuje się dużo gęstego aromatycznego sosu, nie trzeba gotować osobno sosu. Będzie pyszny z każdym dodatkiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec klopsiki w piekarniku z sosem? Przede wszystkim przygotuj mięso mielone. Mięso mielone robię z 70% chudej wołowiny i 30% wieprzowiny. Więc klopsiki nie są suche, ale nie są zbyt tłuste. Ogólnie rzecz biorąc, mięso mielone z dowolnego mięsa, czy to kurczaka, indyka, wieprzowiny, jagnięciny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z chleba odetnij Skórki, zalej miękisz mlekiem i pozostaw do pęcznienia. Weź chleb biały, pszenny lub bochenek. Lepiej, jeśli jest to już trochę czerstwy chleb-lepiej wchłonie soki z mięsa, dzięki czemu klopsiki będą bardziej soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki do mięsa mielonego można dodać koperek i inne warzywa do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone, chleb, pietruszkę, jajko, sól i pieprz w misce. Jeśli chleb jest bardzo wilgotny, wyciśnij z niego nadmiar płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj mielone małe klopsiki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż klopsiki na patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor. Smażyłam na suchej patelni, ponieważ mięso mielone było dość tłuste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś klopsiki do naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos. Koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cebulę obrać, grubo posiekać i smażyć na złoty kolor na patelni, na której smażono klopsiki. W razie potrzeby wlej trochę oliwy z oliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej koncentrat pomidorowy na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej klopsiki sosem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 35-40 minut. Klopsiki powinny zarumienić się na wierzchu. Podawaj je na gorąco, z dowolnym dodatkiem, polewając sosem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy