skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec nadziewanego karpia w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Idealnie, jeśli masz świeżo złowioną rybę, ale z mrożoną okaże się nie mniej smaczna. W przepisie użyłam mrożonej ryby o wadze 1500 gramów. Jeśli masz zamrożonego karpia, wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, usuń skrzela i obierz łuski. Obierz cebulę i marchewkę. Z pieczarek odetnij nogi, jeśli są "luźne". Spłucz wszystko pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj pieczarki losowo średniej wielkości.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij pieczarki do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na złoty kolor. Zajmie ci to około 5-7 minut. Skoncentruj się na tym, aby cała ciecz wyparowała, a grzyby nabrały złotego apetycznego odcienia.
Krok 5:
Dodaj cebulę i marchewkę do grzybów. Jeśli warzywa mocno się palą, lekko zmniejsz płomień. Mieszając gotuj przez około 5 minut.
Krok 6:
Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Dodaj kaszę gryczaną na patelnię. Wymieszaj, sól do smaku i zdejmij z ognia. Niech nadzienie lekko ostygnie.
Krok 7:
Na rybie wykonaj nacięcia cienkim, ostrym nożem. Nasmaruj tuszę silikonową szczotką olejem roślinnym. Posyp obie strony mieloną papryką, czosnkiem w proszku i przyprawą do ryb. Wmasuj przyprawy w powierzchnię karpia ruchami masującymi. Napełnij rybę kaszą gryczaną.
Krok 8:
Ogon i płetwy można odciąć. Zwykle je zostawiam, więc gotowe danie wygląda bardziej spektakularnie. Owinąć ogon karpia folią, aby nie przypalił się podczas gotowania. Zostało mi 2 łyżki. l nadzienie, położyłem je pod rybą. Podczas gotowania sok jest uwalniany, dzięki czemu gryka okaże się soczysta.
Krok 9:
Naprawdę lubię dodawać do naczynia do pieczenia wszelkiego rodzaju świeże warzywa posmarowane olejem roślinnym i posypane aromatycznymi przyprawami. Jeśli masz miejsce w formie, spróbuj upiec na przykład gałązkę pomidora.
Krok 10:
Piecz karpia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-220 stopni przez około godzinę. Jeśli w piekarniku produkty szybko zaczynają się palić, przykryj karpia folią, piecz w ten sposób przez około 30-40 minut, a następnie usuń folię, posmaruj powierzchnię ryby uwolnionym sokiem i pozostaw do zrumienienia przez 10-15 minut.
Krok 11:
Podawaj, aż ryba ostygnie.
Krok 12:
Podziel karpia długim, ostrym nożem na porcje i ciesz się niesamowitym smakiem.
smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g