Karp nadziewany pieczony w piekarniku w całości

zdrowe, smaczne, apetyczne, łatwe, na świątecznym stole! Karp nadziewany pieczony w piekarniku będzie kochany przez wielu. Nadzienie z gryki z grzybami, nasączone sokami rybnymi, przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania. To jasne, świąteczne danie, które nadaje się do podania na romantyczną kolację pod białym winem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 16 % 4 g
138 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec nadziewanego karpia w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Idealnie, jeśli masz świeżo złowioną rybę, ale z mrożoną okaże się nie mniej smaczna. W przepisie użyłam mrożonej ryby o wadze 1500 gramów. Jeśli masz zamrożonego karpia, wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, usuń skrzela i obierz łuski. Obierz cebulę i marchewkę. Z pieczarek odetnij nogi, jeśli są "luźne". Spłucz wszystko pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj pieczarki losowo średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij pieczarki do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na złoty kolor. Zajmie ci to około 5-7 minut. Skoncentruj się na tym, aby cała ciecz wyparowała, a grzyby nabrały złotego apetycznego odcienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę i marchewkę do grzybów. Jeśli warzywa mocno się palą, lekko zmniejsz płomień. Mieszając gotuj przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Dodaj kaszę gryczaną na patelnię. Wymieszaj, sól do smaku i zdejmij z ognia. Niech nadzienie lekko ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na rybie wykonaj nacięcia cienkim, ostrym nożem. Nasmaruj tuszę silikonową szczotką olejem roślinnym. Posyp obie strony mieloną papryką, czosnkiem w proszku i przyprawą do ryb. Wmasuj przyprawy w powierzchnię karpia ruchami masującymi. Napełnij rybę kaszą gryczaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogon i płetwy można odciąć. Zwykle je zostawiam, więc gotowe danie wygląda bardziej spektakularnie. Owinąć ogon karpia folią, aby nie przypalił się podczas gotowania. Zostało mi 2 łyżki. l nadzienie, położyłem je pod rybą. Podczas gotowania sok jest uwalniany, dzięki czemu gryka okaże się soczysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naprawdę lubię dodawać do naczynia do pieczenia wszelkiego rodzaju świeże warzywa posmarowane olejem roślinnym i posypane aromatycznymi przyprawami. Jeśli masz miejsce w formie, spróbuj upiec na przykład gałązkę pomidora.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz karpia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-220 stopni przez około godzinę. Jeśli w piekarniku produkty szybko zaczynają się palić, przykryj karpia folią, piecz w ten sposób przez około 30-40 minut, a następnie usuń folię, posmaruj powierzchnię ryby uwolnionym sokiem i pozostaw do zrumienienia przez 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj, aż ryba ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel karpia długim, ostrym nożem na porcje i ciesz się niesamowitym smakiem.

smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy