skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chakhokhbili z kurczaka w powolnej kuchence? Przygotuj składniki na danie. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, lepiej użyć całej tuszy kurczaka. Pokrój kurczaka na duże porcje wraz z pestkami, usuń skórkę. Dobrze opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Prawdziwe Gruzińskie chakhokhbili polega na używaniu tylko świeżych warzyw do gotowania. Dlatego nie zaleca się zastępowania pomidorów pastą pomidorową, jednak pomidory można zmielić blenderem na puree, co uprości proces gotowania, ale nie pogorszy smaku potrawy. Umyj pomidory, jeśli skóra jest gruba, usuń ją, zalewając pomidory wrzącą wodą, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój owoce na kawałki.
Krok 3:
Zmiel miąższ pomidorów za pomocą blendera.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
Krok 5:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce lub pokroić w cienkie paski.
Krok 6:
Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski lub kostki.
Krok 7:
Obierz ząbki czosnku z folii i drobno posiekaj nożem. Opłucz świeże zioła pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 8:
Wlej łyżkę oleju roślinnego do miski wolnowaru. Włącz program "SMAŻENIE" na 10 minut. Jeśli model multicookera nie ma takiego programu, możesz użyć "pieczenia"," multipowaru " lub innego, na którym możesz smażyć. Gdy olej się rozgrzeje, połóż kurczaka na oleju.
Krok 9:
Grilluj kurczaka pod otwartą pokrywką wolnowaru, ciągle mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką, aby mięso nie przykleiło się do dna.
Krok 10:
Po 5 minutach smażenia, gdy mięso z kurczaka stanie się białe, wyślij cebulę i marchewkę do miski multicookera, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
Krok 11:
Za nią idzie papryka. Ponownie wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 12:
Następnie dodaj przyprawy: zmielony czarny pieprz i sól, dodaj pokruszone pomidory, wymieszaj. Przełącz powolną kuchenkę na program "duszenie" na 30 minut. Zamknij garnek pokrywką.
Krok 13:
Po 25 minutach duszenia otwórz Wolnowar i dodaj czosnek i posiekane świeże zioła do miski. Wymieszaj, przykryj powolną kuchenkę pokrywką i odstaw na sygnał dźwiękowy. Danie jest gotowe. Odstaw na około 5 minut w powolnej kuchence i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g