drożdżowe bieluchy na wodzie

pyszne, soczyste,apetyczne, ze zwykłych produktów! Drożdżowe białka na wodzie to najsłynniejszy przepis na kuchnię tatarską, czyli smażone w głębokim tłuszczu otwarte placki z nadzieniem mięsnym. W tych białych ziemniakach do nadzienia dodaje się ziemniaki, które nadają mu szczególną soczystość i smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 48 % 24 g
293 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić drożdżowe białka na wodzie? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Przygotuj dla niego jedzenie. Ciasto drożdżowe dla białych zrobimy na wodzie. Jest idealny do pasztecików mięsnych smażonych na patelni. Przesiej mąkę, nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie. Umyj i osusz jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance włóż łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalej wszystko ciepłą wodą (woda powinna mieć temperaturę około 36-38 stopni). Wymieszaj, aby rozdzielić suche składniki. Dodaj łyżeczkę suchych drożdży. Wymieszaj mieszaninę i umieść ją w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże się aktywowały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po odpowiednim czasie na powierzchni mieszaniny w szklance powinna pojawić się "Czapka" drożdży — oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wymienić drożdże na inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mieszaninę do głębokiej miski. Wbij tam jedno jajko kurze i wlej olej roślinny, dodaj sól. Wymieszaj mieszaninę, aby jajko się rozdzieliło .

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wsypywać przesianą mąkę w porcjach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, posyp powierzchnię roboczą mąką i połóż na niej ciasto. Kontynuując dodawanie mąki, zagnieść ciasto rękami. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość, spojrzysz na stan ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko przylegające do dłoni. Nie musisz tego robić zbyt stromo-bielaki okażą się trudne. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto dobrze wyrośnie, zmiażdż je i pozwól mu ponownie wyrosnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Jak zrobić nadzienie? Mięso (lepiej jest użyć wieprzowiny i wołowiny w równych częściach, okaże się bardziej soczyste) opłucz i przekręć w maszynce do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli używasz gotowego lub gotowego mięsa mielonego, pozostaje tylko doprawić: dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Aby nadzienie było bardziej delikatne i soczyste, dodaj obrane ziemniaki starte na średniej tarce do mięsa mielonego (ale należy je trochę dodać, aby nie zepsuło smaku pasztecików mięsnych). Wymieszaj wszystkie składniki, nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel gotowe ciasto na równe małe kawałki. Zwiń je w kulki,a następnie zwiń w cienkie tortille.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż trochę nadzienia na środku każdej tortilli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj belyashi, zbierając brzegi ciasta w fałdy, pozostawiając otwór w środku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz wlać trochę roztopionego masła lub tłuszczu na środek belyash, aby nadzienie było bardziej soczyste.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Umieść belyashi na patelni, najpierw otwartą stroną do dołu. Smaż je na złoty kolor na średnim ogniu, a następnie odwróć i usmaż z drugiej strony, przykrywając patelnię pokrywką, aby mięso było dobrze ugotowane.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Belyashi jest gotowy, gdy po naciśnięciu w otworze uwolni się klarowny sok. Podawaj białe na gorąco. Smacznego!

Belyashi to narodowe tatarskie placki z ciasta drożdżowego i zwykle z nadzieniem mięsnym. Bielaki różnią się od klasycznych ciast z mięsem w cieście drożdżowym nie tylko metodą formowania, ale także smakiem. Hostessy w ojczyźnie tych ciast uwielbiają dodawać ziemniaki i tłuszcz jagnięcy do mięsa w nadzieniu, dzięki czemu nadzienie jest delikatniejsze i bardziej soczyste. Ale to kwestia gustu. Przepis belyashy, który przeszedł różne zmiany, rozprzestrzenił się na całym świecie. A w Rosji bielaki są teraz nie mniej popularne niż inne wypieki.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy