skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kalmary w śmietanie z cebulą? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%.
Krok 2:
Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze, płytkę chitynową. Aby ułatwić czyszczenie kałamarnic, możesz zanurzyć tusze we wrzącej wodzie na 30 sekund. Pokrój przygotowane tusze kalmarów w pierścienie. Pokrój płetwy ogonowe w paski.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki, jak chcesz. Oprócz cebuli możesz również zmielić 1 ząbek czosnku.
Krok 4:
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło.
Krok 6:
Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy na patelnię do warzyw. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, 1 minutę.
Krok 8:
Włóż kalmary na patelnię i gotuj wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty, w przeciwnym razie kalmary staną się twarde jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 9:
Gdy kalmary będą gotowe, zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw owoce morza na 10 minut.
Krok 10:
Ułóż kalmary na talerzach i posyp świeżą natką pietruszki. Te kalmary można podawać jako samodzielną przystawkę lub danie główne z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g