kalmary w śmietanie z cebulą

drugie danie i przystawka w jednym talerzu! W 20 minut! Kalmary w śmietanie z cebulą mogą zastąpić każde mięso i urozmaicić menu. Dzięki warzywom i sosowi danie jest jeszcze bardziej satysfakcjonujące i smaczniejsze. Pasuje do każdego przystawki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kalmary w śmietanie z cebulą? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze, płytkę chitynową. Aby ułatwić czyszczenie kałamarnic, możesz zanurzyć tusze we wrzącej wodzie na 30 sekund. Pokrój przygotowane tusze kalmarów w pierścienie. Pokrój płetwy ogonowe w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki, jak chcesz. Oprócz cebuli możesz również zmielić 1 ząbek czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy na patelnię do warzyw. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kalmary na patelnię i gotuj wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty, w przeciwnym razie kalmary staną się twarde jak guma i całkowicie bez smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy kalmary będą gotowe, zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw owoce morza na 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kalmary na talerzach i posyp świeżą natką pietruszki. Te kalmary można podawać jako samodzielną przystawkę lub danie główne z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy