serniki bez kaszy manny na patelni

proste, szybkie i pyszne! Idealny na śniadanie! Na serniki bez kaszy manny na patelni spędzisz bardzo mało czasu, więc możesz je szybko przygotować na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Ciasto twarogowe można przygotować z wyprzedzeniem i smażyć serniki w razie potrzeby.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 43 % 21 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki bez kaszy manny na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Twarożek wybierz miękki, ale niezbyt wilgotny. Im mniej wilgoci w twarogu, tym mniej mąki będzie potrzebne. W ilości cukru kieruj się swoim gustem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce umieść przygotowany twaróg. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, możesz przetrzeć twaróg przez sito lub przebić blenderem zanurzeniowym. Właśnie rozgniatałem największe grudki twarogu widelcem. Twaróg jest bardzo miękki, więc rozgniecenie go widelcem nie było trudne. Do twarogu rozbij jajko i dodaj cukier. Wymieszaj wszystko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko z cukrem powinno równomiernie rozprowadzić się po całym twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta twarogowego. Ilość mąki będzie zależeć od konsystencji i wilgotności twarogu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masa twarogowa jest bardzo gęsta i dobrze zachowuje swój kształt. Aby uzyskać smak, dodaj szczyptę waniliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj małe serniki i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowane serniki i smaż je na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Serniki mają apetyczny złoty kolor. Doskonale zachowują swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe serniki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Uzupełnij serniki dowolnym dżemem, śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy