skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki bez kaszy manny na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Twarożek wybierz miękki, ale niezbyt wilgotny. Im mniej wilgoci w twarogu, tym mniej mąki będzie potrzebne. W ilości cukru kieruj się swoim gustem.
Krok 2:
W głębokiej misce umieść przygotowany twaróg. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, możesz przetrzeć twaróg przez sito lub przebić blenderem zanurzeniowym. Właśnie rozgniatałem największe grudki twarogu widelcem. Twaróg jest bardzo miękki, więc rozgniecenie go widelcem nie było trudne. Do twarogu rozbij jajko i dodaj cukier. Wymieszaj wszystko.
Krok 3:
Jajko z cukrem powinno równomiernie rozprowadzić się po całym twarogu.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta twarogowego. Ilość mąki będzie zależeć od konsystencji i wilgotności twarogu.
Krok 5:
Masa twarogowa jest bardzo gęsta i dobrze zachowuje swój kształt. Aby uzyskać smak, dodaj szczyptę waniliny.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj małe serniki i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron.
Krok 7:
Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowane serniki i smaż je na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 8:
Serniki mają apetyczny złoty kolor. Doskonale zachowują swój kształt.
Krok 9:
Wyjmij gotowe serniki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Uzupełnij serniki dowolnym dżemem, śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g