skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz wieprzowinę pod zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Wkładamy je do blendera w celu zmielenia lub obracamy kawałki mięsa przez maszynkę do mięsa.
Krok 2:
Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go. Włóż startego imbiru do rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego i smaż go lekko, dosłownie przez kilka sekund.
Krok 3:
Następnie dodaj mięso mielone na patelnię, trochę przefiltrowanej wody (Około 50 ml.) i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wlej sos sojowy, Mirin, dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem. Nadal dusimy nadzienie mięsne na przyszłe ciasta, aż prawie cała woda wyparuje, ale mięso mielone będzie soczyste i miękkie.
Krok 4:
Skrobia ziemniaczana jest rozpuszczalna w niewielkiej ilości wody(1 łyżka stołowa). Zmiel czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Dodaj te składniki do nadzienia mięsnego i dokładnie wymieszaj. Gdy tylko woda wyparuje, a nadzienie zgęstnieje, wyłącz ogień i zdejmij patelnię z ognia, dodaj trochę sosu Worcestershire, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Teraz schłodź nadzienie.
Krok 5:
Następnie dzielimy kawałek ciasta na 4 równe części, z których każdą zwijamy w kiełbasę, średnica nie powinna być większa niż 3 cm, każdą kiełbasę dzielimy na 6 części. Bierzemy pierwszy kawałek i przytrzymujemy go na środku, rozwałkowujemy go tak, aby miał średnicę 12-15 cm, ale w środku ciasto powinno być grubsze niż z krawędzi. Wykonujemy tę procedurę z pozostałymi kawałkami ciasta.
Krok 6:
Przenieś schłodzone nadzienie mięsne do głębokiego pojemnika. Posiekaj zieloną cebulę i dodaj do pojemnika do mięsa. Wymieszaj składniki.
Krok 7:
Teraz rozłóż nadzienie mięsne (około 1 łyżki stołowej) na już zwiniętych kręgach ciasta i ściśnij krawędzie kółek, uformuj ciasto w "torebkę".
Krok 8:
Bierzemy pergamin i kroimy go na małe kawałki. Kawałki pergaminu układamy w formie do gotowania na parze, instalujemy na nich chińskie" torby " baozi. Baozi umieszcza się w pewnej odległości od siebie, ponieważ po ugotowaniu zwiększą swoją objętość. Teraz odstawiamy formę z "workami" na 1 godzinę, aby placki ponownie się podniosły i wzrosły.
Krok 9:
Po tym czasie wysyłamy baozi do gotowania bez przykrycia na parze przez 15 minut, następnie przykrywamy formę pokrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasta przenosimy na talerz, dekorujemy według własnego uznania i podajemy do stołu.
Baozi okazało się pyszne, nadzienie soczyste, ale znalazłem jeden minus. Przeszkadzał mi imbir, a raczej jego zbyt duża ilość. Jest dość specyficzny w smaku i świeży bardzo różni się od mielonego. Dlatego traktuj to składniki ostrożnie. W żadnym wypadku nie odmawiaj, Dodaj do naczynia, po prostu włóż trochę. Zielona cebula w mielonym mięsie doskonale się łączy, a sosy nadają mięsu szczególny orientalny aromat i smak. Idealny w sezonie zimowym, ponieważ okazuje się dość obfity i pikantny w smaku.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g