Baozi chińskie paszteciki na parze

fantazyjne, mięsne, soczyste chińskie pasztety na parze!!! Baozi-chińskie chude placki z ciasta drożdżowego. Można je przygotować z różnymi dodatkami, ale koniecznie na parze. Bardzo nietypowe danie, oczywiście nie dla Chińczyków. U nich jest bardzo popularny. Spróbujemy i my.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 50 % 22 g
261 kcal
IG: 23 / 77 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz wieprzowinę pod zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Wkładamy je do blendera w celu zmielenia lub obracamy kawałki mięsa przez maszynkę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go. Włóż startego imbiru do rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego i smaż go lekko, dosłownie przez kilka sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mięso mielone na patelnię, trochę przefiltrowanej wody (Około 50 ml.) i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wlej sos sojowy, Mirin, dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem. Nadal dusimy nadzienie mięsne na przyszłe ciasta, aż prawie cała woda wyparuje, ale mięso mielone będzie soczyste i miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrobia ziemniaczana jest rozpuszczalna w niewielkiej ilości wody(1 łyżka stołowa). Zmiel czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Dodaj te składniki do nadzienia mięsnego i dokładnie wymieszaj. Gdy tylko woda wyparuje, a nadzienie zgęstnieje, wyłącz ogień i zdejmij patelnię z ognia, dodaj trochę sosu Worcestershire, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Teraz schłodź nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dzielimy kawałek ciasta na 4 równe części, z których każdą zwijamy w kiełbasę, średnica nie powinna być większa niż 3 cm, każdą kiełbasę dzielimy na 6 części. Bierzemy pierwszy kawałek i przytrzymujemy go na środku, rozwałkowujemy go tak, aby miał średnicę 12-15 cm, ale w środku ciasto powinno być grubsze niż z krawędzi. Wykonujemy tę procedurę z pozostałymi kawałkami ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś schłodzone nadzienie mięsne do głębokiego pojemnika. Posiekaj zieloną cebulę i dodaj do pojemnika do mięsa. Wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz rozłóż nadzienie mięsne (około 1 łyżki stołowej) na już zwiniętych kręgach ciasta i ściśnij krawędzie kółek, uformuj ciasto w "torebkę".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy pergamin i kroimy go na małe kawałki. Kawałki pergaminu układamy w formie do gotowania na parze, instalujemy na nich chińskie" torby " baozi. Baozi umieszcza się w pewnej odległości od siebie, ponieważ po ugotowaniu zwiększą swoją objętość. Teraz odstawiamy formę z "workami" na 1 godzinę, aby placki ponownie się podniosły i wzrosły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po tym czasie wysyłamy baozi do gotowania bez przykrycia na parze przez 15 minut, następnie przykrywamy formę pokrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasta przenosimy na talerz, dekorujemy według własnego uznania i podajemy do stołu.

Baozi okazało się pyszne, nadzienie soczyste, ale znalazłem jeden minus. Przeszkadzał mi imbir, a raczej jego zbyt duża ilość. Jest dość specyficzny w smaku i świeży bardzo różni się od mielonego. Dlatego traktuj to składniki ostrożnie. W żadnym wypadku nie odmawiaj, Dodaj do naczynia, po prostu włóż trochę. Zielona cebula w mielonym mięsie doskonale się łączy, a sosy nadają mięsu szczególny orientalny aromat i smak. Idealny w sezonie zimowym, ponieważ okazuje się dość obfity i pikantny w smaku.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy