kotlety leniwe

rumiane, delikatne kotlety z kurczaka są szybkie i łatwe. Dla nich nie są potrzebne żadne urządzenia oprócz noża i deski do krojenia. Nie trzeba ich formować i obtaczać w panierce, wystarczy włożyć łyżką na patelnię i usmażyć. I okazuje się, że są jeszcze lepsze niż zwykłe kotlety, bardziej soczyste i miękkie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
169 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe kotlety? Natychmiast przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów. Pomoże Ci to mieć wszystko pod ręką i zaoszczędzić czas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i drobno posiekać ostrym nożem. Możesz wziąć dowolny filet według własnego gustu, ale najlepiej pasuje tutaj pierś z kurczaka. Najłatwiej jest pokroić na małe kawałki, nie ma żył i gotuje się znacznie szybciej. Pierś ugotowana w ten sposób nie będzie sucha, ale pozostanie soczysta, owijając każdy kawałek. Cóż, jeśli jest całkowicie leniwy, możesz przepuścić pierś przez maszynę do mięsa z rusztem z największymi otworami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojony filet z kurczaka do miski. Jajko dokładnie umyj i osusz, aby zmyć brud i bakterie. W misce rozbij jajko i wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie, Dodaj do kurczaka i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski z filetem i jajkiem i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Śmietana powinna być tylko naturalna, o wysokiej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie kotlety okażą się galaretowate. Jeśli nie lubisz śmietany lub nie możesz nabiału, zastąp go zwykłym majonezem w tej samej proporcji. Ale zmniejsz później ilość soli, ponieważ jest już w tym produkcie. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę do przyszłego mięsa mielonego. Przesiej mąkę, aby zanieczyszczenia i zbrylone grudki mąki nie dostały się do mięsa mielonego. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz delikatniejszych kotletów, zamień połowę mąki na skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć i osuszyć, drobno posiekać. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj wszystko do miski z mięsem mielonym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masę dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby gluten pęczniał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Łyżką włóż mięso mielone, tworząc okrągłe kotlety. Przykryj i gotuj przez 7 minut na małym ogniu, aż się zarumienią. Otwórz pokrywkę i odwróć placki. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz ogrzewanie, ułóż kotlety na talerzach i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy