skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe kotlety? Natychmiast przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów. Pomoże Ci to mieć wszystko pod ręką i zaoszczędzić czas.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i drobno posiekać ostrym nożem. Możesz wziąć dowolny filet według własnego gustu, ale najlepiej pasuje tutaj pierś z kurczaka. Najłatwiej jest pokroić na małe kawałki, nie ma żył i gotuje się znacznie szybciej. Pierś ugotowana w ten sposób nie będzie sucha, ale pozostanie soczysta, owijając każdy kawałek. Cóż, jeśli jest całkowicie leniwy, możesz przepuścić pierś przez maszynę do mięsa z rusztem z największymi otworami.
Krok 3:
Włóż pokrojony filet z kurczaka do miski. Jajko dokładnie umyj i osusz, aby zmyć brud i bakterie. W misce rozbij jajko i wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie, Dodaj do kurczaka i wymieszaj.
Krok 4:
Do miski z filetem i jajkiem i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Śmietana powinna być tylko naturalna, o wysokiej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie kotlety okażą się galaretowate. Jeśli nie lubisz śmietany lub nie możesz nabiału, zastąp go zwykłym majonezem w tej samej proporcji. Ale zmniejsz później ilość soli, ponieważ jest już w tym produkcie. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę do przyszłego mięsa mielonego. Przesiej mąkę, aby zanieczyszczenia i zbrylone grudki mąki nie dostały się do mięsa mielonego. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz delikatniejszych kotletów, zamień połowę mąki na skrobię.
Krok 6:
Koperek umyć i osuszyć, drobno posiekać. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj wszystko do miski z mięsem mielonym.
Krok 7:
Masę dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby gluten pęczniał.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Łyżką włóż mięso mielone, tworząc okrągłe kotlety. Przykryj i gotuj przez 7 minut na małym ogniu, aż się zarumienią. Otwórz pokrywkę i odwróć placki. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż do miękkości.
Krok 9:
Wyłącz ogrzewanie, ułóż kotlety na talerzach i podawaj.
Krok 10:
Smacznego.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g