wątróbka drobiowa na patelni z majonezem

w pośpiechu, bardzo proste i smaczne, na każdy dzień! Wątróbkę drobiową na patelni z majonezem można gotować na wiele sposobów. Dodaj do smaku różne przyprawy, przyprawy, zioła, warzywa. Jest dobra z każdym dodatkiem, zwłaszcza tłuczonymi ziemniakami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową z majonezem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wątróbkę drobiową należy rozmrozić. Aby to zrobić, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną wątrobę. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do wątroby. Smaż wątrobę z cebulą przez kolejne 5 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj majonez na patelnię. Dodaj trochę soli i przypraw. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już sól. Wymieszaj wątrobę z majonezem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Majonez i cebula sprawią, że wątroba będzie soczysta i pojawi się trochę sosu. Jeśli chcesz, aby sos był większy, możesz dodać trochę wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wątróbka duszona z majonezem jest gotowa! Gotowany ryż lub tłuczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy