skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową z majonezem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wątróbkę drobiową należy rozmrozić. Aby to zrobić, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną wątrobę. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do wątroby. Smaż wątrobę z cebulą przez kolejne 5 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka.
Krok 4:
Następnie dodaj majonez na patelnię. Dodaj trochę soli i przypraw. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już sól. Wymieszaj wątrobę z majonezem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 5:
Majonez i cebula sprawią, że wątroba będzie soczysta i pojawi się trochę sosu. Jeśli chcesz, aby sos był większy, możesz dodać trochę wody.
Krok 6:
Wątróbka duszona z majonezem jest gotowa! Gotowany ryż lub tłuczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g