skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy z wątroby ze śmietaną? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
Krok 3:
Umyj wątrobę, osusz i pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Na patelnię włożyć mieszankę śmietanowo-pomidorową, wlać mleko. Dusić na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim wątrobę przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
Krok 6:
Podczas smażenia nie solić wątroby, ponieważ straci miękkość.
Krok 7:
Gdy wątroba się zarumieni, wlej sos pomidorowo-śmietanowy.
Krok 8:
Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić wątrobę w sosie śmietanowo-pomidorowym przez około 5 minut na średnim ogniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g