Stroganow wołowy z wątróbki ze śmietaną

posiłki z wątroby zwiększają poziom żelaza w organizmie. Każdy dodatek wystarczy, ale najlepiej smakuje z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 20 % 6 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy z wątroby ze śmietaną? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wątrobę, osusz i pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię włożyć mieszankę śmietanowo-pomidorową, wlać mleko. Dusić na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim wątrobę przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia nie solić wątroby, ponieważ straci miękkość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy wątroba się zarumieni, wlej sos pomidorowo-śmietanowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić wątrobę w sosie śmietanowo-pomidorowym przez około 5 minut na średnim ogniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy