koronkowe naleśniki na mleku

pyszne, apetyczne, z prostych produktów, na śniadanie! Koronkowe naleśniki na mleku to przepis, według którego naleśniki zawsze będą udane, dziurkowane i cienkie. Nie będzie już trudności z pieczeniem takich naleśników. Ażurowość osiąga się bez dodawania sody.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 52 % 14 g
152 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koronkowe naleśniki na mleku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem jajka C1, mleko 3,2% tłuszczu, mąkę najwyższej jakości. Przesiej mąkę - to nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także sprawi, że pieczenie będzie bardziej udane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie rozbij jajka do miski, dodaj sól. Ubij je w pianę. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając bić, wlej wrzącą wodę-masa znacznie zwiększy objętość, tak powinno być.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej mleko (nie podgrzałem mleka, natychmiast z lodówki) i bezwonny olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być dość płynna(patrz zdjęcie). W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub mleka (w zależności od uzyskanej gęstości ciasta).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj patelnię do naleśników. Lepiej jest, jeśli jest to specjalne naczynie z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Bardzo dobrze podgrzej patelnię. Posmaruj go olejem. Na rozgrzaną do czerwoności patelnię wlej ciasto i szybko rozprowadź na całym obszarze. W przyszłości, podczas smażenia naleśników, nie smarowałem już patelni olejem. Gdy naleśnik z jednej strony jest usmażony, ostrożnie odwróć go szpatułką na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe naleśniki posmaruj masłem i podawaj. Naleśniki nie są słodkie, więc jako dodatek można użyć śmietany, miodu, kawioru i lekko solonych ryb. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy