skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koronkowe naleśniki na mleku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem jajka C1, mleko 3,2% tłuszczu, mąkę najwyższej jakości. Przesiej mąkę - to nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także sprawi, że pieczenie będzie bardziej udane.
Krok 2:
Ostrożnie rozbij jajka do miski, dodaj sól. Ubij je w pianę. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie trzepaczką.
Krok 3:
Nie przestając bić, wlej wrzącą wodę-masa znacznie zwiększy objętość, tak powinno być.
Krok 4:
Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej mleko (nie podgrzałem mleka, natychmiast z lodówki) i bezwonny olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być dość płynna(patrz zdjęcie). W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub mleka (w zależności od uzyskanej gęstości ciasta).
Krok 5:
Przygotuj patelnię do naleśników. Lepiej jest, jeśli jest to specjalne naczynie z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Bardzo dobrze podgrzej patelnię. Posmaruj go olejem. Na rozgrzaną do czerwoności patelnię wlej ciasto i szybko rozprowadź na całym obszarze. W przyszłości, podczas smażenia naleśników, nie smarowałem już patelni olejem. Gdy naleśnik z jednej strony jest usmażony, ostrożnie odwróć go szpatułką na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
Krok 6:
Gotowe naleśniki posmaruj masłem i podawaj. Naleśniki nie są słodkie, więc jako dodatek można użyć śmietany, miodu, kawioru i lekko solonych ryb. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g