skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Przygotuj składniki. Wcześniej rozpuść masło. O tym, jak stopić masło na różne sposoby, przeczytaj link na końcu przepisu. Schłodzić stopione masło.
Krok 2:
Weź dużą miskę, wymieszaj w niej suche składniki. Najpierw przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i sodę. Kto lubi słodsze, możesz zwiększyć ilość cukru w przepisie. Ale ponieważ tradycyjne amerykańskie naleśniki podawane są z syropem klonowym lub miodem, do ciasta dodaje się trochę cukru. Składniki dobrze wymieszaj łyżką lub rękami.
Krok 3:
W innej misce ubij jajko. Dodaj do niego mleko.
Krok 4:
Dobrze ubij mieszankę mleczno-jajeczną.
Krok 5:
Wlej płynne składniki do miski z suchymi i dobrze wymieszaj wszystko widelcem lub trzepaczką, aż znikną grudki. Następnie wlej stopione masło do ciasta, najważniejsze jest to, że nie jest gorące, w przeciwnym razie jajko w cieście może się zwinąć. Jeszcze raz dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Na kuchence na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Na rozgrzanej suchej patelni (nie trzeba wlewać oleju) łyżką stołową trochę ciasta, tak aby naleśniki okazały się małe, mniej więcej jak Spodek do herbaty. Jeśli patelnia jest duża, możesz upiec kilka naleśników jednocześnie,co skróci czas pieczenia. Gdy naleśniki zrumienią się z jednej strony, odwróć je i usmaż z drugiej na złoty kolor.
Krok 7:
Podawaj naleśniki z syropem jagodowym, dżemem lub jako tradycyjne rosyjskie naleśniki ze śmietaną. Okazuje się bardzo smaczny, słodki i aromatyczny, z filiżanką kawy lub herbaty. Proste i szybkie. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g