Brizol z kurczaka na patelni

pyszny naleśnik omletowy z soczystym nadzieniem warzywnym! Możesz gotować bryzole z kurczaka na patelni o każdej porze dnia. Są przygotowywane prosto i szybko, okazują się bardzo satysfakcjonujące. Po wypróbowaniu ich raz będziesz chciał je gotować w kółko!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Brizol z kurczaka na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mielonego kurczaka można przygotować samodzielnie, przepuszczając filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść mielonego kurczaka z wygodną miską i dodaj do niej trochę soli i przypraw. Wymieszaj i ubij mięso mielone na dnie miski, aby było gęstsze. Jeśli mięso mielone jest bardzo wilgotne, możesz dodać trochę skrobi, semoliny lub mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka, mleko, sól i przyprawy. Lekko wstrząśnij widelcem lub trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj niewielką ilość mielonego mięsa między dwoma arkuszami natłuszczonej folii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej chochlę masy jajecznej na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż rozwałkowane mięso mielone na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorącą patelnię dodaj trochę oleju i szybkim ruchem spuść mięso mielone z jajkiem. Smażyć 1-2 minuty na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć na drugą stronę. Również na małym ogniu smażyć bryzol przez 2-3 minuty i po drugiej stronie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowy Brizol na talerz i natychmiast złóż gorący na pół. Więc przygotuj wszystkie bryzole.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia zetrzyj ogórki kiszone i wymieszaj z majonezem i posiekanym czosnkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj brizoli w środku powstałym nadzieniem i podawaj na gorąco.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W razie potrzeby brizoli można wykonać z różnymi nadzieniami. Może to być ser, grzyby, warzywa itp. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy