skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Brizol z kurczaka na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mielonego kurczaka można przygotować samodzielnie, przepuszczając filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowy.
Krok 2:
Umieść mielonego kurczaka z wygodną miską i dodaj do niej trochę soli i przypraw. Wymieszaj i ubij mięso mielone na dnie miski, aby było gęstsze. Jeśli mięso mielone jest bardzo wilgotne, możesz dodać trochę skrobi, semoliny lub mąki.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajka, mleko, sól i przyprawy. Lekko wstrząśnij widelcem lub trzepaczką.
Krok 4:
Rozwałkuj niewielką ilość mielonego mięsa między dwoma arkuszami natłuszczonej folii.
Krok 5:
Wlej chochlę masy jajecznej na talerz.
Krok 6:
Ułóż rozwałkowane mięso mielone na wierzchu.
Krok 7:
Na gorącą patelnię dodaj trochę oleju i szybkim ruchem spuść mięso mielone z jajkiem. Smażyć 1-2 minuty na złoty kolor.
Krok 8:
Następnie odwróć na drugą stronę. Również na małym ogniu smażyć bryzol przez 2-3 minuty i po drugiej stronie.
Krok 9:
Wyjmij gotowy Brizol na talerz i natychmiast złóż gorący na pół. Więc przygotuj wszystkie bryzole.
Krok 10:
Do nadzienia zetrzyj ogórki kiszone i wymieszaj z majonezem i posiekanym czosnkiem.
Krok 11:
Posmaruj brizoli w środku powstałym nadzieniem i podawaj na gorąco.
Krok 12:
W razie potrzeby brizoli można wykonać z różnymi nadzieniami. Może to być ser, grzyby, warzywa itp. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g