skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki. Cebulę smażymy na oleju roślinnym przez 3 minuty, następnie rozprowadzamy mięso mielone i marchewkę, smażymy przez kolejne 7-10 minut, na wyjściu mięso mielone powinno okazać się kruche. Do mielonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, wzbogacamy włoskimi ziołami, mieszamy, smażymy przez kolejne 5 minut.
włóż masło do rondla, rozpuść na małym ogniu, a następnie wlej mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej gorące mleko do powstałej masy cienkim strumieniem, mieszając sos trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sól, zagotuj SOS, usuń z ognia.
w naczyniu do pieczenia układamy arkusze lasagne, układamy smażone mięso mielone z warzywami, polewamy sosem. W ten sposób zbieramy całą lasagne, smarujemy pozostałym sosem na wierzchu, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 20-25 minut.
podawaj lasagne na stole, krojąc na porcje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g