lasagne z mielonym mięsem, koncentratem pomidorowym i sosem beszamelowym

obiad po włosku! Gotuj, traktuj swoich krewnych! Klasyczną lasagne z sosem beszamelowym można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Sos beszamelowy ma delikatny i łagodny smak, mleko dla niego można wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Możesz podawać ze świeżymi warzywami lub ziołami.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 59 % 23 g
203 kcal
IG: 13 / 78 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki. Cebulę smażymy na oleju roślinnym przez 3 minuty, następnie rozprowadzamy mięso mielone i marchewkę, smażymy przez kolejne 7-10 minut, na wyjściu mięso mielone powinno okazać się kruche. Do mielonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, wzbogacamy włoskimi ziołami, mieszamy, smażymy przez kolejne 5 minut.

włóż masło do rondla, rozpuść na małym ogniu, a następnie wlej mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej gorące mleko do powstałej masy cienkim strumieniem, mieszając sos trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sól, zagotuj SOS, usuń z ognia.

w naczyniu do pieczenia układamy arkusze lasagne, układamy smażone mięso mielone z warzywami, polewamy sosem. W ten sposób zbieramy całą lasagne, smarujemy pozostałym sosem na wierzchu, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 20-25 minut.

podawaj lasagne na stole, krojąc na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy