ziemniaki z wieprzowiną w powolnej kuchence

aromatyczne i obfite ziemniaki z mięsem, łatwe do przygotowania. Ziemniaki z wieprzowiną w powolnej kuchence to świetne danie na rodzinny obiad lub kolację. Możesz pokroić ziemniaki w duże kostki lub po prostu duże kawałki o dowolnej wielkości. Danie jest przygotowywane w programie "duszenie", ziemniaki nie są gotowane, pozostają całe i miękkie. Mięso zaleca się również grubo posiekać. A dla smaku możesz dodać marchewkę, czosnek i cebulę. Ziemniaki z mięsem można podawać ze świeżymi lub konserwowanymi pomidorami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z wieprzowiną w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie produkty. Oczyść warzywa ze skóry, spłucz wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W programie & quot; smażenie & quot; smażyć mięso z dodatkiem oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na średnie kawałki. Drobno posiekaj ząbki czosnku nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w koła i pokrój duże koła na 2 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej warzywa do mięsa, smaż przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grubo posiekaj ziemniaki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ziemniaki do wolnowaru. Sól i pieprz, wlej niewielką ilość wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W programie & quot; duszenie & quot; gotuj przez 1 godzinę. Podawaj ziemniaki z wieprzowiną na gorąco. Smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy