skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone ziemniaki z kiełbaskami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ilość kiełbasek i ziemniaków można nieznacznie zmienić w jednym lub drugim kierunku. Skoncentruj się na swoim guście. Usuń folię opakowaniową z kiełbasek.
Krok 2:
Warzywa-cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki na duże kawałki. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Do duszenia weź wygodną, głęboką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Pokrój kiełbaski na kawałki i dodaj do patelni. Smaż warzywa razem z kiełbaskami przez 1-2 minuty.
Krok 6:
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i dodaj gorącą wodę. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej płynne, możesz dodać więcej wody. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Przenieś wszystkie składniki razem i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Krok 7:
Podczas gotowania ziemniaki staną się miękkie. W gulaszu lubię nawet trochę gotować. To sprawia, że sos staje się grubszy.
Krok 8:
Duszone ziemniaki z kiełbaskami są gotowe! Umieść naczynie na talerzach i podawaj. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g