duszone ziemniaki z kiełbaskami na patelni

pyszny, prosty, niedrogi-szybki obiad dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z kiełbaskami na patelni są przygotowywane w pośpiechu. Produkty do niej są prawie zawsze pod ręką. Zamiast kiełbasek możesz wziąć kiełbaski, Inne wędliny. Okazuje się pełnoprawne, satysfakcjonujące danie rodzinne na każdy dzień.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone ziemniaki z kiełbaskami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ilość kiełbasek i ziemniaków można nieznacznie zmienić w jednym lub drugim kierunku. Skoncentruj się na swoim guście. Usuń folię opakowaniową z kiełbasek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa-cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki na duże kawałki. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do duszenia weź wygodną, głęboką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbaski na kawałki i dodaj do patelni. Smaż warzywa razem z kiełbaskami przez 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i dodaj gorącą wodę. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej płynne, możesz dodać więcej wody. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Przenieś wszystkie składniki razem i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania ziemniaki staną się miękkie. W gulaszu lubię nawet trochę gotować. To sprawia, że sos staje się grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Duszone ziemniaki z kiełbaskami są gotowe! Umieść naczynie na talerzach i podawaj. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy