skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kotlety według listy. Stosunek proporcji składników do smaku i pożądania można zmienić, używając kapusty i mięsa z kurczaka w równych proporcjach lub jednego z nich mniej więcej.
Krok 2:
Lepiej jest używać kapusty młodej i soczystej. Kapustę białą należy oczyścić z górnych brudnych liści, posiekać za pomocą robota kuchennego, blendera lub ręcznego cięcia, łodygę należy usunąć, może nadać mielonemu gorycz. Włóż mieloną kapustę do miski, dodaj szczyptę soli i dobrze zmiel ręce, aby kapusta wypuściła sok. Wyciskanie soku z kapusty nie jest konieczne, ponieważ mielony kurczak jest suchy.
Krok 3:
Mięso z kurczaka jest dobrze umyte i skręcone w maszynce do mięsa lub blenederze. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
W misce z mielonym kurczakiem włóż mieloną kapustę. Gotowana cebula jest również wysyłana do miski z mięsem mielonym. Dodaj sól i czarny pieprz. Wbij jajko kurze do miski z mielonym mięsem.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były połączone i równomiernie nasycone przyprawami.
Krok 6:
Wlej mąkę pszenną do talerza. Mokrymi rękami formujemy małe kotlety z przygotowanego mięsa mielonego, zwijamy je w mące. Wlej olej roślinny na patelnię,podpal.
Krok 7:
Gdy olej się rozgrzeje, kładziemy na nim kotlety. Smaż je na średnim ogniu, aż z jednej strony zarumienią się.
Krok 8:
Następnie odwróć kotlety i smaż na złoty kolor po drugiej stronie. Wystarczy 5 minut na każdą stronę. Następnie wlej trochę wody na patelnię, przykryj ją pokrywką i smaż kotlety przez około 25 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, jeśli płyn nadal pozostaje na dnie patelni, pozwól mu odparować, trzymając trochę kotleta z jednej strony i obracając go na drugą, aby skorupa po obu stronach była sucha.
Krok 9:
Usuń kotlety z patelni i podawaj. Ze śmietaną lub innym sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g