kotlety z kurczaka z kapustą

pyszne, soczyste i delikatne kotlety z kurczaka i kapusty! Kotlety z mielonego kurczaka są dość suche, gęste i ciasne. Dodanie odrobiny posiekanej kapusty do mielonego kurczaka pozwala przygotować bardzo smaczne, delikatne i soczyste kotlety. Specyficzny smak kapusty w ogóle nie jest odczuwalny w tym daniu. Takie kotlety można podawać na lunch lub kolację dla całej rodziny, z dodatkiem lub bez.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 32 % 8 g
123 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kotlety według listy. Stosunek proporcji składników do smaku i pożądania można zmienić, używając kapusty i mięsa z kurczaka w równych proporcjach lub jednego z nich mniej więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest używać kapusty młodej i soczystej. Kapustę białą należy oczyścić z górnych brudnych liści, posiekać za pomocą robota kuchennego, blendera lub ręcznego cięcia, łodygę należy usunąć, może nadać mielonemu gorycz. Włóż mieloną kapustę do miski, dodaj szczyptę soli i dobrze zmiel ręce, aby kapusta wypuściła sok. Wyciskanie soku z kapusty nie jest konieczne, ponieważ mielony kurczak jest suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso z kurczaka jest dobrze umyte i skręcone w maszynce do mięsa lub blenederze. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z mielonym kurczakiem włóż mieloną kapustę. Gotowana cebula jest również wysyłana do miski z mięsem mielonym. Dodaj sól i czarny pieprz. Wbij jajko kurze do miski z mielonym mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki były połączone i równomiernie nasycone przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę pszenną do talerza. Mokrymi rękami formujemy małe kotlety z przygotowanego mięsa mielonego, zwijamy je w mące. Wlej olej roślinny na patelnię,podpal.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy olej się rozgrzeje, kładziemy na nim kotlety. Smaż je na średnim ogniu, aż z jednej strony zarumienią się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć kotlety i smaż na złoty kolor po drugiej stronie. Wystarczy 5 minut na każdą stronę. Następnie wlej trochę wody na patelnię, przykryj ją pokrywką i smaż kotlety przez około 25 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, jeśli płyn nadal pozostaje na dnie patelni, pozwól mu odparować, trzymając trochę kotleta z jednej strony i obracając go na drugą, aby skorupa po obu stronach była sucha.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń kotlety z patelni i podawaj. Ze śmietaną lub innym sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy