chude ciasto z galaretką

bardzo łatwe do zrobienia chude ciasto. Takie ciasto z nadzieniem kapuścianym można bezpiecznie ugotować 2 porcje na raz. Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. A nadzienie zachwyci Twoich bliskich głębokim aromatem.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 67 % 20 g
143 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chude ciasto z galaretką? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z przepisem. Weź mąkę najwyższej jakości, olej roślinny - każdy rafinowany. Biała kapusta jest odpowiednia, cebula jest średnia lub duża. Weź 350-400 gramów kapusty, ponieważ nieodpowiednie części (wiotkie i twarde liście, łodyga) zostaną odcięte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie jest mieszać suche i płynne składniki. Aby odsiewać małe zanieczyszczenia, nasycić mąkę tlenem, a ciasto okazało się przewiewne, przesiej mąkę. Umieść dużą połowę mąki w misce. Dodaj sól i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przed użyciem drożdży przeczytaj ich instrukcje. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie. Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawiła się bujna Czapka, drożdże zostały aktywowane i możesz kontynuować gotowanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drożdże rozcieńczone w wodzie i olej roślinny do mąki. Dodaj płynną część do suchej, a nie odwrotnie, aby ciasto było udane. Dodaj mąkę w małych porcjach. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem, aby dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 do 40 minut. Ważne! Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Usuń wiotkie liście z kapusty, odetnij łodygę i twarde łodygi liści. Spłucz wodą i drobno posiekaj. Cebulę obrać, opłukać i posiekać nożem w małe kostki. Takie cięcie sprawi, że nadzienie będzie bardziej jednolite. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować nadzienie, weź patelnię o średnicy co najmniej 24 cm, aby zmieścić kapustę i cebulę. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu. Najpierw usmaż cebulę. Mieszaj, aby cebula była równomiernie ugotowana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 2-3 minutach, gdy cebula stanie się bardziej miękka i zacznie się złocić, przenieś do niej posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta będzie nieco bardziej miękka, a nadzienie będzie bardziej równomierne. Sól, pieprz i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Czas gotowania kapusty może być krótszy, jeśli kapusta jest świeża, jeśli kapusta zimowa jest dłuższa. Całkowicie przestudiuj gotowe nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ilość składników wskazanych w przepisie weź małe naczynie do pieczenia. Jeśli forma jest silikonowa - nie trzeba jej smarować, z innego materiału - nasmaruj dno i boki olejem. Wlej połowę ciasta do formy i równomiernie rozprowadź na dnie szpatułką lub łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż nadzienie na górze, pozostawiając około 1 cm wokół krawędzi bez nadzienia. Więc nadzienie pozostanie wewnątrz ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij wierzch pozostałym ciastem i równomiernie rozprowadź. Piec przez 30-35 minut na środkowej półce w nagrzanym piekarniku w trybie "góra-dół". Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Gotowe ciasto zwiększy swoją objętość i zarumieni się. Przebij go drewnianą wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli ciasto się do niego nie przyklei, ciasto jest gotowe.

gotowe ciasto dobrze jest podawać na ciepło lub na zimno do herbaty. Miłośnicy nadzienia z kapusty będą zachwyceni tym ciastem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy