skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z bakłażanem i ziemniakami? Aby przygotować to danie, potrzebujesz dużej kompozycji składników, główne to ziemniaki, mięso, bakłażany, cebula, dodatkowo weź składniki smakowe - sos sojowy, musztardę, mielony czarny pieprz, pikantne zioła, opcjonalnie sól i spoiwa - śmietana i ser. To właściwie wszystko!
Krok 2:
Najpierw zajmij się mięsem: pokrój na kawałki i marynuj w mieszance sosu sojowego, musztardy, czarnego pieprzu, oleju słonecznikowego i wszelkich suchych przypraw. Pozostaw do marynowania podczas przygotowywania pozostałych potraw.
Krok 3:
Bakłażan można pokroić w plasterki i umieścić na surowo w naczyniu. Ale aby bakłażany stały się grzybami (mój mąż nie lubi bakłażanów) wykonuję zwodniczy manewr: kroję je w małe kostki i smażymy na patelni z olejem.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i ułóż bakłażany, mieszając od czasu do czasu, aby pieczenie było równomierne.
Krok 5:
Bakłażany znacznie się zmniejszą i będą smakować bardzo podobnie do zwykłych smażonych grzybów. Dodamy to do dania, a smak całego dania staje się doskonalszy.
Krok 6:
Kroję ziemniaki w kostkę i gotuję w kuchence mikrofalowej-to znacznie skróci czas pieczenia całego dania, a ziemniaki staną się pewnie miękkie.
Krok 7:
Teraz musisz wziąć naczynie do pieczenia, posmarować olejem i ułożyć warstwę grubo posiekanej cebuli. Połóż na nim mocno marynowane mięso.
Krok 8:
Przykryj warstwą przygotowanych ziemniaków. Lekko dodaj sól, pieprz.
Krok 9:
I posyp smażonym bakłażanem.
Krok 10:
Przykryj górną warstwę grubą warstwą kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Na grubej tarce zetrzyj twardy ser, mój jest rosyjski.
Krok 12:
Połóż warstwę sera na kwaśnej śmietanie - nie pozwoli mu stać się twardą skórką, więc podczas pieczenia ser stopi się i lekko wycieknie do warstw wraz ze śmietaną. Przykryj formę odpowiednią ognioodporną pokrywką lub dokręć folią.
Krok 13:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 40-50 minut, w tym czasie każde mięso zostanie upieczone, biorąc pod uwagę, że zostało marynowane. W tym przypadku użyłem wieprzowiny, nie gotuje się długo, więc jest wystarczająco dużo czasu. Najdłuższym produktem do gotowania w tej mieszance są ziemniaki, ale ugotowałem je wcześniej w kuchence mikrofalowej (można to zrobić do połowy). Wyjmij gotowe danie i podawaj na stole, możesz w tej samej formie.
możesz przygotować danie na dużej blasze do pieczenia lub w zwykłych naczyniach do pieczenia - wszystko zależy od liczby osób, które chcesz nakarmić.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g