mięso z bakłażanem i ziemniakami

pyszne obfite danie z ziemniakami i bakłażanem. Mięso z bakłażanem i ziemniakami to obfite wiejskie danie, które można przygotować na obiad lub kolację dużej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi. Składniki podczas pieczenia są nasycone sokami i aromatami & quot; sąsiadów & quot;, okazuje się bardzo smaczne.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 33 % 10 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z bakłażanem i ziemniakami? Aby przygotować to danie, potrzebujesz dużej kompozycji składników, główne to ziemniaki, mięso, bakłażany, cebula, dodatkowo weź składniki smakowe - sos sojowy, musztardę, mielony czarny pieprz, pikantne zioła, opcjonalnie sól i spoiwa - śmietana i ser. To właściwie wszystko!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmij się mięsem: pokrój na kawałki i marynuj w mieszance sosu sojowego, musztardy, czarnego pieprzu, oleju słonecznikowego i wszelkich suchych przypraw. Pozostaw do marynowania podczas przygotowywania pozostałych potraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażan można pokroić w plasterki i umieścić na surowo w naczyniu. Ale aby bakłażany stały się grzybami (mój mąż nie lubi bakłażanów) wykonuję zwodniczy manewr: kroję je w małe kostki i smażymy na patelni z olejem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i ułóż bakłażany, mieszając od czasu do czasu, aby pieczenie było równomierne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bakłażany znacznie się zmniejszą i będą smakować bardzo podobnie do zwykłych smażonych grzybów. Dodamy to do dania, a smak całego dania staje się doskonalszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kroję ziemniaki w kostkę i gotuję w kuchence mikrofalowej-to znacznie skróci czas pieczenia całego dania, a ziemniaki staną się pewnie miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz musisz wziąć naczynie do pieczenia, posmarować olejem i ułożyć warstwę grubo posiekanej cebuli. Połóż na nim mocno marynowane mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj warstwą przygotowanych ziemniaków. Lekko dodaj sól, pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I posyp smażonym bakłażanem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj górną warstwę grubą warstwą kwaśnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na grubej tarce zetrzyj twardy ser, mój jest rosyjski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż warstwę sera na kwaśnej śmietanie - nie pozwoli mu stać się twardą skórką, więc podczas pieczenia ser stopi się i lekko wycieknie do warstw wraz ze śmietaną. Przykryj formę odpowiednią ognioodporną pokrywką lub dokręć folią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 40-50 minut, w tym czasie każde mięso zostanie upieczone, biorąc pod uwagę, że zostało marynowane. W tym przypadku użyłem wieprzowiny, nie gotuje się długo, więc jest wystarczająco dużo czasu. Najdłuższym produktem do gotowania w tej mieszance są ziemniaki, ale ugotowałem je wcześniej w kuchence mikrofalowej (można to zrobić do połowy). Wyjmij gotowe danie i podawaj na stole, możesz w tej samej formie.

możesz przygotować danie na dużej blasze do pieczenia lub w zwykłych naczyniach do pieczenia - wszystko zależy od liczby osób, które chcesz nakarmić.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy