placki owsiane

Przygotuj deser restauracyjny w domu! To proste! Placki owsiane z karmelizowanymi gruszkami i jogurtem greckim to świetny deser. To danie zamieni szare dni powszednie w wakacje. Łączy zdrowe z przyjemnym. Nie jest tajemnicą, że mąka owsiana jest znacznie zdrowsza niż mąka pszenna. Mąka owsiana jest naturalnym magazynem wielu składników odżywczych. Zawiera aminokwasy, sole mineralne, enzymy, łatwo przyswajalne węglowodany. Dlatego takie naleśniki nie zaszkodzą nawet tym, którzy są na diecie.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 57 % 24 g
221 kcal
IG: 17 / 4 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej mąkę owsianą, a także wskazaną ilość mąki migdałowej do głębokiej miski.

2. Tutaj wlej cukier i proszek do pieczenia, dodaj ekstrakt waniliowy.

3. Rozbijamy jaja kurze, dodajemy jogurt grecki. Składniki łączymy za pomocą blendera lub miksera.

4. Masa okazała się jednorodna, ale lekko płynna. Dlatego zostawiamy go na pięć do dziesięciu minut, w tym czasie zgęstnieje.

5. Wysyłamy patelnię do ognia. Dobrze, jeśli ma nieprzywierającą powłokę i grube dno.

6. Posmaruj dno patelni masłem. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasto na patelni. Placki nie umieszczamy zbyt często, zachowujemy dystans.

7. Smażyć naleśniki na złoty kolor po obu stronach. Następnie przenosimy go na płaskie naczynie.

placki są w pełni gotowe do podania. Ale aby danie było nie tylko przydatne, ale także interesujące, przygotujemy dla niego niespodziankę. Mianowicie karmelizowane gruszki. Dzięki nim naleśniki zamienią się w prawdziwe danie restauracyjne!

więc:

- moje gruszki, wycinamy rdzeń z nasionami, usuwamy szypułki;

- pokrój gruszki w plasterki;

- podgrzej patelnię na dużym ogniu, rozłóż masło;

- wysyłamy gruszki na patelnię, wlewamy cukier;

- gotuj od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty, aż gruszki będą miękkie, a cukier karmelizuje.

ogólnie czas gotowania będzie w dużej mierze zależał od dojrzałości gruszek. Dodaj sok z cytryny do gruszek.

naleśniki podajemy na stole, uzupełniając karmelizowanymi gruszkami i jogurtem greckim.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal / 100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy