skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mąkę owsianą, a także wskazaną ilość mąki migdałowej do głębokiej miski.
2. Tutaj wlej cukier i proszek do pieczenia, dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Rozbijamy jaja kurze, dodajemy jogurt grecki. Składniki łączymy za pomocą blendera lub miksera.
4. Masa okazała się jednorodna, ale lekko płynna. Dlatego zostawiamy go na pięć do dziesięciu minut, w tym czasie zgęstnieje.
5. Wysyłamy patelnię do ognia. Dobrze, jeśli ma nieprzywierającą powłokę i grube dno.
6. Posmaruj dno patelni masłem. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasto na patelni. Placki nie umieszczamy zbyt często, zachowujemy dystans.
7. Smażyć naleśniki na złoty kolor po obu stronach. Następnie przenosimy go na płaskie naczynie.
placki są w pełni gotowe do podania. Ale aby danie było nie tylko przydatne, ale także interesujące, przygotujemy dla niego niespodziankę. Mianowicie karmelizowane gruszki. Dzięki nim naleśniki zamienią się w prawdziwe danie restauracyjne!
więc:
- moje gruszki, wycinamy rdzeń z nasionami, usuwamy szypułki;
- pokrój gruszki w plasterki;
- podgrzej patelnię na dużym ogniu, rozłóż masło;
- wysyłamy gruszki na patelnię, wlewamy cukier;
- gotuj od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty, aż gruszki będą miękkie, a cukier karmelizuje.
ogólnie czas gotowania będzie w dużej mierze zależał od dojrzałości gruszek. Dodaj sok z cytryny do gruszek.
naleśniki podajemy na stole, uzupełniając karmelizowanymi gruszkami i jogurtem greckim.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal / 100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g