Gruziński szaszłyk bez marynaty wieprzowej na węglu drzewnym

Niesamowity okazuje się grill! Nie zejść). Gotuje się bardzo szybko, najważniejsze jest, aby wziąć delikatną wieprzowinę.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do kebaba ten przepis wymaga mięsa wieprzowego. Klasycznie zakłada się świeży oschek, należy wziąć pod uwagę, że tym smaczniejszy będzie Kebab niż świeże mięso. W tym przypadku gotuję dla firmy, więc 3 kg mięsa, wszystko na 8 szaszłyków. Jeden taki pyszny kebab wystarczy 300-400 gramów na jednym szpikulcu. Weź potrzebną ilość mięsa i gotowe! Sól, pieprz-do smaku. Chleb pita i zielenina do pięknego podania, ilość też do smaku

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby uzyskać specjalny, definiujący przepis smak, potrzebna jest winorośl. Temperatura węgli winorośli i szczególny zapach dymu, a także świeżość mięsa - trzy wieloryby, na których stoi smak tego grilla!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpalam winorośl, czekam na siwe węgle. W tym czasie kroję mięso na porcje wielkości jadalnej. Często zdarza się, że kobieca część firmy lubi mniejsze, bardziej wyszukane kawałki. Męski-kawałki Duże, nasycone. Weź pod uwagę gusta tych, których traktujesz i nie zapomnij o swoich!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nawlecz mięso na szaszłyki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Węgle gotowe, Kebab nawleczony. Kładę mięso na węglach. Należy to zrobić na takiej wysokości z węgli, gdzie jest ta sama temperatura-szaszłyki nie spalą się szybko i będą równomiernie pieczone w środku, a wygląd będzie rumiany, z apetyczną skórką. Odległość zależy od ilości węgli ,od ich gotowości i miejsca gotowania. Zwykle jest to 10 plus minus 5 cm między mięsem a węglami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale ufając intuicji i doświadczeniu, ostrożnie sprawdzam ręcznie temperaturę nad węglami i określam wymaganą wysokość. A jeśli nie można wyregulować wysokości - na przykład w grillu-Weź tyle winorośli, ile potrzeba, aby zapewnić żądaną temperaturę na poziomie kebabów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I smaż do całkowitego ugotowania 15 plus minus 5 minut. Jednocześnie, jak tylko zauważyłem pierwszy rumieniec, odwracam

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz rumianą stronę grilla. Robię to samo z drugą stroną, gdy się zarumieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I po kilku kolejnych szaszłykach, aż będą całkowicie ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby sprawdzić gotowość, nacinam nożem i widzę, że kebab nie jest suchy - soczysty, ale już nie surowy, co oznacza, że jest gotowy!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na krótko przed tym położyłem chleb pita na talerzu do serwowania szaszłyków. Przygotowuję zioła i cebulę do dekoracji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szybko zdejmuję szaszłyki z węgli na półmisek, dekoruję ziołami i podaję do stołu, żeby nie miał czasu na ochłodzenie! Jak miło jest jeść bezpośrednio ze szpikulca gorący kebab z warzywami, popijając piwem. Jak wiecie, grillowanie w domu nie jest akceptowane, więc smacznego na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy