skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do kebaba ten przepis wymaga mięsa wieprzowego. Klasycznie zakłada się świeży oschek, należy wziąć pod uwagę, że tym smaczniejszy będzie Kebab niż świeże mięso. W tym przypadku gotuję dla firmy, więc 3 kg mięsa, wszystko na 8 szaszłyków. Jeden taki pyszny kebab wystarczy 300-400 gramów na jednym szpikulcu. Weź potrzebną ilość mięsa i gotowe! Sól, pieprz-do smaku. Chleb pita i zielenina do pięknego podania, ilość też do smaku
Krok 2:
Aby uzyskać specjalny, definiujący przepis smak, potrzebna jest winorośl. Temperatura węgli winorośli i szczególny zapach dymu, a także świeżość mięsa - trzy wieloryby, na których stoi smak tego grilla!
Krok 3:
Rozpalam winorośl, czekam na siwe węgle. W tym czasie kroję mięso na porcje wielkości jadalnej. Często zdarza się, że kobieca część firmy lubi mniejsze, bardziej wyszukane kawałki. Męski-kawałki Duże, nasycone. Weź pod uwagę gusta tych, których traktujesz i nie zapomnij o swoich!
Krok 4:
Nawlecz mięso na szaszłyki.
Krok 5:
Węgle gotowe, Kebab nawleczony. Kładę mięso na węglach. Należy to zrobić na takiej wysokości z węgli, gdzie jest ta sama temperatura-szaszłyki nie spalą się szybko i będą równomiernie pieczone w środku, a wygląd będzie rumiany, z apetyczną skórką. Odległość zależy od ilości węgli ,od ich gotowości i miejsca gotowania. Zwykle jest to 10 plus minus 5 cm między mięsem a węglami.
Krok 6:
Ale ufając intuicji i doświadczeniu, ostrożnie sprawdzam ręcznie temperaturę nad węglami i określam wymaganą wysokość. A jeśli nie można wyregulować wysokości - na przykład w grillu-Weź tyle winorośli, ile potrzeba, aby zapewnić żądaną temperaturę na poziomie kebabów.
Krok 7:
I smaż do całkowitego ugotowania 15 plus minus 5 minut. Jednocześnie, jak tylko zauważyłem pierwszy rumieniec, odwracam
Krok 8:
Sól i pieprz rumianą stronę grilla. Robię to samo z drugą stroną, gdy się zarumieni.
Krok 9:
I po kilku kolejnych szaszłykach, aż będą całkowicie ugotowane.
Krok 10:
Aby sprawdzić gotowość, nacinam nożem i widzę, że kebab nie jest suchy - soczysty, ale już nie surowy, co oznacza, że jest gotowy!
Krok 11:
Na krótko przed tym położyłem chleb pita na talerzu do serwowania szaszłyków. Przygotowuję zioła i cebulę do dekoracji.
Krok 12:
Szybko zdejmuję szaszłyki z węgli na półmisek, dekoruję ziołami i podaję do stołu, żeby nie miał czasu na ochłodzenie! Jak miło jest jeść bezpośrednio ze szpikulca gorący kebab z warzywami, popijając piwem. Jak wiecie, grillowanie w domu nie jest akceptowane, więc smacznego na świeżym powietrzu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g