skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto naleśnikowe z kwaśną śmietaną? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki na naleśniki. Weź mleko w temperaturze pokojowej,a olej roślinny - rafinowany. Umyj i wytrzyj jajka.
Krok 2:
W misce rozbij jajka, dodaj cukier i sól. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 3:
Wlej ciepłe mleko do mieszanki jajecznej i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do mieszanki jajeczno-mlecznej i wymieszaj. Oddzielnie wymieszaj mąkę z sodą. Przesiej mąkę przez drobne sito do masy jajeczno-mlecznej, mieszając trzepaczką, aż będzie gładka, bez grudek. Po co przesiewać mąkę? Aby pozbyć się śmieci i nasycić mąkę tlenem. Dzięki temu wypieki będą bardziej przewiewne i delikatne. Pamiętaj, że możesz potrzebować więcej lub mniej mąki, skup się na cieście.
Krok 5:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię za pomocą chochli i rozprowadź ciasto na dnie patelni. Piec naleśnik z obu stron, aż będzie ugotowany. Możesz upiec następujące naleśniki bez oleju (jeśli twoja patelnia na to pozwala).
Krok 6:
Upiecz wszystkie naleśniki z ciasta. Przenieś je na talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7:
Zajmij się kwaśną śmietaną i warstwą na nasze ciasto. Przygotuj do tego składniki. Do kremu weź bardzo gęstą śmietanę dobrej jakości. Możesz wziąć dowolny dżem lub dżem, jeśli tylko jest gęsty. Mam morele.
Krok 8:
Przenieś śmietanę do miski, dodaj cukier puder. Jeśli nie jesteś pewien jakości kwaśnej śmietany, dodaj do niej specjalny zagęszczacz. Z nim zwykle najbardziej" Nie ubijana " śmietana jest doskonale ubijana.
Krok 9:
Ubij śmietanę na średnich obrotach mikserem lub blenderem w jednorodną, puszystą śmietanę.
Krok 10:
Zajmij się montażem ciasta naleśnikowego. Połóż pierwszy naleśnik na płaskim talerzu i posmaruj go kwaśną śmietaną. Połóż drugi na wierzchu i również nasmaruj. Kontynuuj to do piątego naleśnika.
Krok 11:
Piąty naleśnik posmaruj dżemem.
Krok 12:
W ten sposób zmieniaj warstwy, aż wszystkie naleśniki się skończą. Posmaruj boki i wierzch ciasta kremem i wyrównaj długim nożem lub plastikową szpatułką. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny do namoczenia.
Krok 13:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i udekoruj je według własnego uznania. Udekorowałem czekoladą i plasterkami moreli z dżemu.
Krok 14:
Pokrój ciasto naleśnikowe i podawaj z herbatą lub kawą.
Krok 15:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
nawet ze zwykłych naleśników można zrobić pyszne i piękne ciasto z kwaśną śmietaną. Za które twoi krewni będą bardzo wdzięczni i będą prosić o suplementy, ponieważ okazuje się miękki i bardzo delikatny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g