ciasto naleśnikowe z kwaśną śmietaną

proste produkty, bardzo smaczne, oryginalne, łatwe! Ciasto naleśnikowe z kwaśną śmietaną to ciasto z niespodzianką. Zewnętrznie nie różni się od zwykłego ciasta. Ale smak jest bardziej delikatny, oryginalny. Dobre na rodzinne przyjęcia herbaciane i smakołyki dla gości!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 58 % 26 g
244 kcal
IG: 8 / 4 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe z kwaśną śmietaną? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki na naleśniki. Weź mleko w temperaturze pokojowej,a olej roślinny - rafinowany. Umyj i wytrzyj jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbij jajka, dodaj cukier i sól. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłe mleko do mieszanki jajecznej i mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do mieszanki jajeczno-mlecznej i wymieszaj. Oddzielnie wymieszaj mąkę z sodą. Przesiej mąkę przez drobne sito do masy jajeczno-mlecznej, mieszając trzepaczką, aż będzie gładka, bez grudek. Po co przesiewać mąkę? Aby pozbyć się śmieci i nasycić mąkę tlenem. Dzięki temu wypieki będą bardziej przewiewne i delikatne. Pamiętaj, że możesz potrzebować więcej lub mniej mąki, skup się na cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię za pomocą chochli i rozprowadź ciasto na dnie patelni. Piec naleśnik z obu stron, aż będzie ugotowany. Możesz upiec następujące naleśniki bez oleju (jeśli twoja patelnia na to pozwala).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Upiecz wszystkie naleśniki z ciasta. Przenieś je na talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się kwaśną śmietaną i warstwą na nasze ciasto. Przygotuj do tego składniki. Do kremu weź bardzo gęstą śmietanę dobrej jakości. Możesz wziąć dowolny dżem lub dżem, jeśli tylko jest gęsty. Mam morele.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś śmietanę do miski, dodaj cukier puder. Jeśli nie jesteś pewien jakości kwaśnej śmietany, dodaj do niej specjalny zagęszczacz. Z nim zwykle najbardziej" Nie ubijana " śmietana jest doskonale ubijana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę na średnich obrotach mikserem lub blenderem w jednorodną, puszystą śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zajmij się montażem ciasta naleśnikowego. Połóż pierwszy naleśnik na płaskim talerzu i posmaruj go kwaśną śmietaną. Połóż drugi na wierzchu i również nasmaruj. Kontynuuj to do piątego naleśnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piąty naleśnik posmaruj dżemem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W ten sposób zmieniaj warstwy, aż wszystkie naleśniki się skończą. Posmaruj boki i wierzch ciasta kremem i wyrównaj długim nożem lub plastikową szpatułką. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny do namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i udekoruj je według własnego uznania. Udekorowałem czekoladą i plasterkami moreli z dżemu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój ciasto naleśnikowe i podawaj z herbatą lub kawą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

nawet ze zwykłych naleśników można zrobić pyszne i piękne ciasto z kwaśną śmietaną. Za które twoi krewni będą bardzo wdzięczni i będą prosić o suplementy, ponieważ okazuje się miękki i bardzo delikatny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy