kotlety z kurczaka z serem

Szybkie i smaczne danie na rodzinny obiad. Jeśli lubisz kotlety, ale chcesz spróbować czegoś nowego, polecam spróbować ugotować kotlety z kurczaka z serem zgodnie z tym przepisem. Jest to jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów na pyszne i satysfakcjonujące kotlety. Ze względu na to, że używa się mięsa z kurczaka, kotlety wcale nie są tłuste. Ale jednocześnie dość satysfakcjonujące.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 12 % 4 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z serem? Zacznij gotować kotlety od przygotowania mięsa mielonego. Aby to zrobić, pokrój filet z kurczaka w cienkie paski, a następnie w małe kostki w poprzek. Kawałki powinny być bardzo małe. Dzięki temu kotlety będą bardziej delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozdrobnij ser. Aby to zrobić, zetrzyj go na drobnej lub średniej tarce i dodaj do pokrojonego fileta z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj go do wspólnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kilka łyżek skrobi i wlej kefir. Do smaku dodaj sól i przyprawy. W zależności od sera sól może być potrzebna mniej lub bardziej, ponieważ ser może być dość słony. Weź to pod uwagę podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj koperek i dodaj do miski. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Najlepiej zrobić to rękami. Masa powinna stać się mniej więcej jednorodna. W tym przypadku skrobia jest łącznikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego. Uformuj rękami małe placki i umieść je na patelni. Najwygodniej jest formować kotlety mokrymi rękami. Aby to zrobić, zwilż je okresowo zimną wodą. Smaż kotlety z obu stron przez kilka minut na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe kotlety na papierowych serwetkach, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kotlety z kurczaka przygotowane według tego przepisu są bardzo smaczne i delikatne. Zamiast kopru w ich składzie mono użyj pietruszki, kolendry lub zielonej cebuli. I możesz wszystkiego po trochu. Można je podawać z dodatkiem ziemniaków, czy to tłuczonych ziemniaków, czy ziemniaków w stylu rustykalnym. Doskonałym rozwiązaniem będzie również serwowanie z sałatką ze świeżych warzyw. To świetna opcja na danie, aby nakarmić całą rodzinę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy