skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z serem? Zacznij gotować kotlety od przygotowania mięsa mielonego. Aby to zrobić, pokrój filet z kurczaka w cienkie paski, a następnie w małe kostki w poprzek. Kawałki powinny być bardzo małe. Dzięki temu kotlety będą bardziej delikatne.
Krok 2:
Rozdrobnij ser. Aby to zrobić, zetrzyj go na drobnej lub średniej tarce i dodaj do pokrojonego fileta z kurczaka.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj go do wspólnej miski.
Krok 4:
Wlej kilka łyżek skrobi i wlej kefir. Do smaku dodaj sól i przyprawy. W zależności od sera sól może być potrzebna mniej lub bardziej, ponieważ ser może być dość słony. Weź to pod uwagę podczas gotowania.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek i dodaj do miski. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Najlepiej zrobić to rękami. Masa powinna stać się mniej więcej jednorodna. W tym przypadku skrobia jest łącznikiem.
Krok 6:
Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego. Uformuj rękami małe placki i umieść je na patelni. Najwygodniej jest formować kotlety mokrymi rękami. Aby to zrobić, zwilż je okresowo zimną wodą. Smaż kotlety z obu stron przez kilka minut na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gotowe kotlety na papierowych serwetkach, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
kotlety z kurczaka przygotowane według tego przepisu są bardzo smaczne i delikatne. Zamiast kopru w ich składzie mono użyj pietruszki, kolendry lub zielonej cebuli. I możesz wszystkiego po trochu. Można je podawać z dodatkiem ziemniaków, czy to tłuczonych ziemniaków, czy ziemniaków w stylu rustykalnym. Doskonałym rozwiązaniem będzie również serwowanie z sałatką ze świeżych warzyw. To świetna opcja na danie, aby nakarmić całą rodzinę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g