skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie produkty. Surowe ziemniaki i cebulę obrać z łuski. Aby wymieszać składniki, potrzebujesz głębokiej miski.
Krok 2:
2.Uwolnij szynkę z opakowania, weź wymaganą ilość. Za pomocą noża zmiel produkt na małe kostki. Wlać do przygotowanej miski lub pojemnika.
Krok 3:
3.W przypadku placków ziemniaczanych zaleca się przyjmowanie twardego sera. Należy go pokroić, podobnie jak szynkę, w małe kostki. Dodaj ser do szynki.
Krok 4:
4.Przetrzyj cebulę na grubej lub drobnej tarce. Dodaj kleik do masy głównej.
Krok 5:
5.Zmiel ziemniaki w duże paski, wyciśnij sok. Wlej warzywo do miski, wymieszaj.
Krok 6:
6.Dodaj surowe jaja kurze, do smaku czarny pieprz i sól. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 7:
7.Na koniec wlej mąkę pszenną. Wymieszaj masę łyżką, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Krok 8:
8.Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż placki ziemniaczane na gorącej patelni łyżką. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Aby obrócić ciasta, możesz użyć łopatki lub widelca.
Krok 9:
9.Połóż gotowe placki ziemniaczane najpierw na papierowej serwetce,a następnie podawaj. Otrzymujesz miękkie, aromatyczne i pyszne placki ziemniaczane z kawałkami szynki. Zaleca się je jeść na gorąco, można je podawać ze śmietaną, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
opcjonalnie zamiast szynki można użyć innych wędlin lub wędzonego kurczaka, boczku. Mąkę należy przesiać, aby zanieczyszczenia nie dostały się do masy. W razie potrzeby placki ziemniaczane można gotować na parze w taki sam sposób, jak kotlety na liściach kapusty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g