placki ziemniaczane z szynką

aromatyczne placki ziemniaczane z dodatkiem sera i szynki! Placki ziemniaczane z szynką to bardzo smaczne i szybkie danie. Placki ziemniaczane nadają się do przekąsek lub do głównego posiłku. Szynkę możesz wziąć dowolną, która najbardziej Ci się podoba. Ale zaleca się mielenie sera i szynki w małych kostkach. Lepiej zetrzeć ziemniaki na grubej tarce, wtedy będzie mniej soku. Placki ziemniaczane dobrze się brązowieją i nie palą się na nieprzywierającej patelni. A do smażenia lepiej jest użyć rafinowanego oleju słonecznikowego.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 44 % 14 g
164 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie produkty. Surowe ziemniaki i cebulę obrać z łuski. Aby wymieszać składniki, potrzebujesz głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Uwolnij szynkę z opakowania, weź wymaganą ilość. Za pomocą noża zmiel produkt na małe kostki. Wlać do przygotowanej miski lub pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.W przypadku placków ziemniaczanych zaleca się przyjmowanie twardego sera. Należy go pokroić, podobnie jak szynkę, w małe kostki. Dodaj ser do szynki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Przetrzyj cebulę na grubej lub drobnej tarce. Dodaj kleik do masy głównej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Zmiel ziemniaki w duże paski, wyciśnij sok. Wlej warzywo do miski, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Dodaj surowe jaja kurze, do smaku czarny pieprz i sól. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7.Na koniec wlej mąkę pszenną. Wymieszaj masę łyżką, aż uzyskasz gładką konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż placki ziemniaczane na gorącej patelni łyżką. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Aby obrócić ciasta, możesz użyć łopatki lub widelca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9.Połóż gotowe placki ziemniaczane najpierw na papierowej serwetce,a następnie podawaj. Otrzymujesz miękkie, aromatyczne i pyszne placki ziemniaczane z kawałkami szynki. Zaleca się je jeść na gorąco, można je podawać ze śmietaną, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

opcjonalnie zamiast szynki można użyć innych wędlin lub wędzonego kurczaka, boczku. Mąkę należy przesiać, aby zanieczyszczenia nie dostały się do masy. W razie potrzeby placki ziemniaczane można gotować na parze w taki sam sposób, jak kotlety na liściach kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy