głęboko panierowane paluszki serowe do piwa

świetna chrupiąca przekąska w zaledwie 20 minut! Miękkie paluszki serowe w chrupiącej panierce to idealna gorąca przekąska do piwa. Jako dodatek dobrze nadaje się słodko-kwaśny sos jagodowy lub pikantny pomidorowy, keczup, majonez.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 12 g
tłuszcze 54 % 40 g
węglowodany 30 % 22 g
489 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć paluszki serowe panierowane w głębokim tłuszczu do piwa? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny ser, ale powinien się dobrze stopić. Odpowiednia jest mozzarella bez smaku do pizzy lub zwykłe twarde sery, takie jak Gouda. Lepiej jest wziąć ser w postaci równych prostokątów-bardzo wygodnie jest pokroić je na równe patyczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka, aż będą gładkie. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser pokrój w identyczne kostki o długości około 10 cm i grubości 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obtocz każdy kawałek sera w mące ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zanurz ze wszystkich stron w ubitych jajach. Nie zapomnij o końcach, należy je również zanurzyć w jajach. Jeśli zauważysz, że ciasto może nie wystarczyć, możesz dodać kolejne jajko i ubić. U mnie dwa duże jajka wystarczyły na 10 paluszków serowych, zostało jeszcze trochę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dokładnie zwiń ser ze wszystkich stron w bułkę tartą. Aby pałeczki były piękne, a panierka ściśle przylegała do sera, weź krakersy grubsze, bogate żółte i już z przyprawami. Jeśli masz zwykłe białawe krakersy, dodaj je samodzielnie, aby uzyskać kolor papryki, kurkumy, soli i pieprzu do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podobnie przygotuj resztę paluszków serowych. lepiej jest zawinąć pałeczki w mąkę, jajka i bułkę tartą szczypcami lub nakłuć ser widelcem. Ręce są niepożądane, ponieważ panierka przykleja się nawet lepiej do palców posmarowanych ciastem niż do sera)).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na głębokiej patelni o małej średnicy (mam 20 cm) rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i smaż w nim ser z obu stron przez 1-1,5 minuty na złoty kolor. Możesz go wyjąć wcześniej, jeśli zobaczysz, że w niektórych miejscach ser zaczął wyciekać. Gotowe paluszki serowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Paluszki podawaj natychmiast, gdy ser w środku jest gorący i dobrze się rozciąga. Możesz podawać z różnymi sosami. Podawałam z borówkami. To jest pyszne! Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy