skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć paluszki serowe panierowane w głębokim tłuszczu do piwa? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny ser, ale powinien się dobrze stopić. Odpowiednia jest mozzarella bez smaku do pizzy lub zwykłe twarde sery, takie jak Gouda. Lepiej jest wziąć ser w postaci równych prostokątów-bardzo wygodnie jest pokroić je na równe patyczki.
Krok 2:
Ubij jajka, aż będą gładkie. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.
Krok 3:
Ser pokrój w identyczne kostki o długości około 10 cm i grubości 1 cm.
Krok 4:
Obtocz każdy kawałek sera w mące ze wszystkich stron.
Krok 5:
Następnie zanurz ze wszystkich stron w ubitych jajach. Nie zapomnij o końcach, należy je również zanurzyć w jajach. Jeśli zauważysz, że ciasto może nie wystarczyć, możesz dodać kolejne jajko i ubić. U mnie dwa duże jajka wystarczyły na 10 paluszków serowych, zostało jeszcze trochę.
Krok 6:
Teraz dokładnie zwiń ser ze wszystkich stron w bułkę tartą. Aby pałeczki były piękne, a panierka ściśle przylegała do sera, weź krakersy grubsze, bogate żółte i już z przyprawami. Jeśli masz zwykłe białawe krakersy, dodaj je samodzielnie, aby uzyskać kolor papryki, kurkumy, soli i pieprzu do smaku.
Krok 7:
Podobnie przygotuj resztę paluszków serowych. lepiej jest zawinąć pałeczki w mąkę, jajka i bułkę tartą szczypcami lub nakłuć ser widelcem. Ręce są niepożądane, ponieważ panierka przykleja się nawet lepiej do palców posmarowanych ciastem niż do sera)).
Krok 8:
Na głębokiej patelni o małej średnicy (mam 20 cm) rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i smaż w nim ser z obu stron przez 1-1,5 minuty na złoty kolor. Możesz go wyjąć wcześniej, jeśli zobaczysz, że w niektórych miejscach ser zaczął wyciekać. Gotowe paluszki serowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
Krok 9:
Paluszki podawaj natychmiast, gdy ser w środku jest gorący i dobrze się rozciąga. Możesz podawać z różnymi sosami. Podawałam z borówkami. To jest pyszne! Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g