mięso w dyni w piekarniku

pyszne i bardzo zdrowe, ozdobi każdy stół! Pieczone w piekarniku mięso w dyni jest znane i lubiane przez wielu pieczeń w jadalnym garnku i bez ziemniaków. Bardzo obfite, bogate w smaki danie, odpowiednie na rodzinny obiad.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-8 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 35 % 6 g
93 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso w dyni w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Dokładnie umyj warzywa, najlepiej szczotką. Po wysuszeniu ich. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Mam polędwicę wieprzową. Jeśli masz mięso z kośćmi, odetnij je i usuń kości. Weź szeroką i lekko spłaszczoną dynię. Takie rozmiary, aby łatwo wejść do piekarnika i mieć obsesję na blasze do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną cebulę w półpierścienie, niezbyt cienkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i grubo posiekać. Możesz pokroić go w paski o grubości większej niż cebula.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z dyni odetnij pokrywkę i wyjmij łyżką cały środek z nasionami. Nie wyrzucaj pokrywki, ale odłóż na bok. Zostaw miazgę. Wskazane jest wybranie takiej dyni, aby miała gruby miąższ. Dynia jest również dobra w tym daniu, ale jednocześnie soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekane kawałki wieprzowiny smażyć na patelni w oleju roślinnym na jasnozłoty kolor. Od czasu do czasu mieszaj szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę do mięsa i smaż, mieszając, przez kolejne 3-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę do opiekania i smaż przez 3-4 minuty, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekany czosnek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieprz i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz przenieś smażone mięso z warzywami do przygotowanego kosza z dyni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj dynię jej wcześniej wyciętym wierzchołkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz dynię, aż będzie ugotowana. Może to zająć od 40 minut do 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od cech piekarnika i dyni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowość dyni można sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli łatwo wchodzi w miazgę, jest gotowa. Moja piękność za godzinę jest gotowa!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

każdy wie o zaletach dyni, ale z jakiegoś powodu nie wszyscy ją kochają. I na próżno! Dynia z mięsem i warzywami to idealne połączenie, produkty doskonale się uzupełniają. Danie jest całkowicie samowystarczalne, tylko świeże warzywa i warzywa mogą go uzupełnić.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy