skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso w dyni w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Dokładnie umyj warzywa, najlepiej szczotką. Po wysuszeniu ich. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Mam polędwicę wieprzową. Jeśli masz mięso z kośćmi, odetnij je i usuń kości. Weź szeroką i lekko spłaszczoną dynię. Takie rozmiary, aby łatwo wejść do piekarnika i mieć obsesję na blasze do pieczenia.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Pokrój obraną cebulę w półpierścienie, niezbyt cienkie.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i grubo posiekać. Możesz pokroić go w paski o grubości większej niż cebula.
Krok 5:
Posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 6:
Z dyni odetnij pokrywkę i wyjmij łyżką cały środek z nasionami. Nie wyrzucaj pokrywki, ale odłóż na bok. Zostaw miazgę. Wskazane jest wybranie takiej dyni, aby miała gruby miąższ. Dynia jest również dobra w tym daniu, ale jednocześnie soczysta.
Krok 7:
Posiekane kawałki wieprzowiny smażyć na patelni w oleju roślinnym na jasnozłoty kolor. Od czasu do czasu mieszaj szpatułką.
Krok 8:
Dodaj cebulę do mięsa i smaż, mieszając, przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 9:
Dodaj paprykę do opiekania i smaż przez 3-4 minuty, mieszając.
Krok 10:
Dodaj posiekany czosnek.
Krok 11:
Sól.
Krok 12:
Pieprz i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 13:
Teraz przenieś smażone mięso z warzywami do przygotowanego kosza z dyni.
Krok 14:
Przykryj dynię jej wcześniej wyciętym wierzchołkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz dynię, aż będzie ugotowana. Może to zająć od 40 minut do 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od cech piekarnika i dyni.
Krok 15:
Gotowość dyni można sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli łatwo wchodzi w miazgę, jest gotowa. Moja piękność za godzinę jest gotowa!
Krok 16:
Smacznego!
każdy wie o zaletach dyni, ale z jakiegoś powodu nie wszyscy ją kochają. I na próżno! Dynia z mięsem i warzywami to idealne połączenie, produkty doskonale się uzupełniają. Danie jest całkowicie samowystarczalne, tylko świeże warzywa i warzywa mogą go uzupełnić.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g