kurczak w dyni pieczony w piekarniku

oryginalny, niezwykły, zdrowy i bardzo smaczny! Pieczony w piekarniku kurczak w dyni zachwyci Cię kontrastem smaków: pikantnym mięsem z kurczaka i słodkawą dynią. Po upieczeniu w dyni powstaje przyzwoita ilość bogatego i pysznego kremowego sosu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 26 % 5 g
103 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w dyni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj małą dynię i odetnij górę ogonem. Musisz wyciąć około dwóch centymetrów miąższu, nie więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Małym ostrym nożem odetnij część miąższu, poszerzając otwór i łyżką stołową usuń pestki dyni i wszystkie wnętrzności. Nie będą potrzebne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli chcesz, aby uzyskać piękno, możesz ostrożnie wyciąć miąższ dyni wzdłuż krawędzi w kształcie trójkątów. Wygodnie jest to zrobić ostrym małym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w średniej wielkości kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej jedną łyżkę oleju słonecznikowego i podgrzej. Nie zmniejszaj ognia. Szybko podsmaż filet z kurczaka ze wszystkich stron, aż mięso będzie białe. Zajmie to około pięciu minut. Nie musisz doprowadzać kurczaka do gotowości. To szybkie pieczenie tworzy skórkę na mięsie, dzięki czemu sok jest zamknięty w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz kurczaka do smaku. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść dynię w naczyniu do pieczenia nasmarowanym wcześniej kroplą oleju słonecznikowego. Przenieś kurczaka do wnętrza dyni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę do dyni. Mogą być zarówno zimne, jak i w temperaturze pokojowej. Nie ma różnicy. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie 10-20%, są one po prostu dobre do sosów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj dynię pokrywką. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj całą zewnętrzną powierzchnię warzywa pozostałą łyżką oleju słonecznikowego, nie zapominając o samej pokrywie. Piecz dynię z kurczakiem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Podawaj całą dynię na dużym talerzu. Smacznego!

po raz pierwszy próbowałem podać dynię jako dodatek do kurczaka. I mogę powiedzieć, że eksperyment się powiódł, ponieważ wynik zadowolił nie tylko mnie, ale wszystkich moich domowników.

mięso z kurczaka okazało się miękkie i delikatne. Osiąga się to poprzez wstępne smażenie kurczaka na patelni. Ale wiele zależy od początkowych cech mięsa drobiowego.

Skórka dyni stała się całkowicie miękka, łatwo Uległa nożowi, ale jednocześnie nadal była sprężysta. Dlatego miazgę można łatwo oddzielić od skóry sztućcami.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy