skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie, delikatne naleśniki na mleku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu naleśniki będą bardziej delikatne i przewiewne.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź głęboką miskę i połącz jajka z cukrem i solą. Ubij trochę mikserem. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy, aby masa stała się jednorodna.
Krok 3:
Następnie wlej ciepłe mleko i olej roślinny do miski.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Aby to zrobić, użyj miksera, aby nie pozostały razem grudki mąki.
Krok 5:
Następnie dodaj sodę gaszoną kwasem do ciasta. Może to być ocet (9%) lub sok z cytryny. Soda zareaguje i zacznie się pienić.
Krok 6:
Gotowe ciasto naleśnikowe będzie jednorodne i dość płynne. To z ciasta powstają cienkie naleśniki.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj olejem roślinnym. Wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni patelni. Smaż naleśnik z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Krok 8:
Więc upiecz wszystkie naleśniki. Ułóż je jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Naleśniki gotowe! Uzupełnij je dżemem, śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Lub zawiń w nie dowolne nadzienie. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g