delikatne naleśniki na mleku są cienkie

pyszne, pachnące i rumiane, na śniadanie dla całej rodziny! Delikatne cienkie naleśniki na mleku są przygotowywane szybko i prosto. Są dobre do podania z dowolnym sosem, słodkim lub nie. Możesz zawinąć w nie nadzienie, posmarować kremem i zrobić z nich ciasto. Idealne wszechstronne wypieki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 63 % 22 g
182 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie, delikatne naleśniki na mleku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu naleśniki będą bardziej delikatne i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź głęboką miskę i połącz jajka z cukrem i solą. Ubij trochę mikserem. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy, aby masa stała się jednorodna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej ciepłe mleko i olej roślinny do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Aby to zrobić, użyj miksera, aby nie pozostały razem grudki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sodę gaszoną kwasem do ciasta. Może to być ocet (9%) lub sok z cytryny. Soda zareaguje i zacznie się pienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto naleśnikowe będzie jednorodne i dość płynne. To z ciasta powstają cienkie naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj olejem roślinnym. Wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni patelni. Smaż naleśnik z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc upiecz wszystkie naleśniki. Ułóż je jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Naleśniki gotowe! Uzupełnij je dżemem, śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Lub zawiń w nie dowolne nadzienie. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy