skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki na Śnieżce? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Rozgrzej Śnieżkę do temperatury pokojowej. Dzięki temu będą lepiej pasować. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Połącz w nim Śnieżkę i jajko. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj trochę oleju roślinnego i cukru do miski. Ilość cukru można nieznacznie zwiększyć. Pamiętaj jednak, że sam Śnieżka jest słodka.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny. Dodając mąkę, zagnieść ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się raczej nie na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Gotowe ciasto na naleśniki powinno być dość gęste, bez grudek mąki. Pozostaw ciasto na 10 minut, przykryte ręcznikiem.
Krok 5:
Do smażenia naleśników możesz wziąć dowolną nieprzywierającą patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką wyłożyć trochę ciasta na patelnię. Gotuj placki na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Pomimo faktu, że w cieście nie ma drożdży, naleśniki stają się puszyste. Gotowane na małym ogniu naleśniki dobrze rosną. Staną się apetyczne złoty kolor. Wyjmij je z patelni i podawaj natychmiast.
Krok 7:
Uwielbiamy placki ze skondensowanym mlekiem. Ale możesz wziąć śmietanę, dżem lub dżem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g