naleśniki na Śnieżce są bujne

szybkie, niedrogie, sycące i pyszne śniadanie dla dziecka! Bujne naleśniki na Śnieżce można przygotować w maksymalnie pół godziny, wypełniając aromatami domowych wypieków każdego ranka. Drożdże nie są potrzebne, a śnieżki potrzebujesz tylko pół szklanki. Podawaj z czymkolwiek: jagodami, śmietaną, skondensowanym mlekiem, makaronem lub kwaśną śmietaną.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 68 % 34 g
239 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne placki na Śnieżce? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Rozgrzej Śnieżkę do temperatury pokojowej. Dzięki temu będą lepiej pasować. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Połącz w nim Śnieżkę i jajko. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę oleju roślinnego i cukru do miski. Ilość cukru można nieznacznie zwiększyć. Pamiętaj jednak, że sam Śnieżka jest słodka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny. Dodając mąkę, zagnieść ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się raczej nie na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Gotowe ciasto na naleśniki powinno być dość gęste, bez grudek mąki. Pozostaw ciasto na 10 minut, przykryte ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia naleśników możesz wziąć dowolną nieprzywierającą patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką wyłożyć trochę ciasta na patelnię. Gotuj placki na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomimo faktu, że w cieście nie ma drożdży, naleśniki stają się puszyste. Gotowane na małym ogniu naleśniki dobrze rosną. Staną się apetyczne złoty kolor. Wyjmij je z patelni i podawaj natychmiast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uwielbiamy placki ze skondensowanym mlekiem. Ale możesz wziąć śmietanę, dżem lub dżem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy