skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tartaletki z grzybami i serem? Wybierając chleb pita, najpierw spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Sprawdź, czy nie ma plam ani śladów pleśni. Weź pieczarki w dowolnym rozmiarze, ale weź kilka małych do dekoracji. Powinny być białe bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Podgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju roślinnego na małym ogniu. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.
Krok 3:
Pieczarki obrać, opłukać i grubo posiekać. Odłóż małe pieczarki, będą potrzebne do dekoracji (krok 12). Dodaj pieczarki do cebuli i smaż je, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale należy wziąć pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
Krok 4:
Sól i pieprz grzyby do smaku. Ostudzić.
Krok 5:
Aby zrobić tartaletki pita, potrzebujesz formy do babeczek. Zmierz jego wymiary wewnętrzne i dodaj średnicę i dwie głębokości. Wytnij okrągłe ciasta o średnicy równej wynikowej liczbie z chleba pita. Możesz trochę więcej. Właśnie znalazłem talerz o odpowiednim rozmiarze. Złożyłem chleb pita w 3 warstwach, przymocowałem talerz i wyciąłem chleb pita wzdłuż jego krawędzi.
Krok 6:
Wytnij 6 takich tortilli z chleba pita. Użyj rąk, aby delikatnie rozprowadzić każdą Na dnie i ścianach formy. Nie zostawiaj chleba pita bez opakowania przez długi czas - szybko wysycha i staje się kruchy! Formy silikonowe nie muszą być smarowane niczym, formy z innego materiału lekko nasmaruj olejem roślinnym.
Krok 7:
Teraz przygotuj nadzienie serowe. Jak zrobić wypełnienie? Aby to zrobić, ubij jajka trzepaczką lub widelcem. Przed użyciem jajka należy umyć i wytrzeć do sucha.
Krok 8:
Aby nadzienie było jednorodne, drobno zetrzyj ser. Dodaj śmietanę i starty ser do jajek. Śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Włóż nadzienie do tartaletek, równomiernie rozprowadzając na wszystkich foremkach.
Krok 11:
Wymieszaj wypełnienie i napełnij nim grzyby. Piec tartaletki na środkowej półce rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez 15-20 minut. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Dlatego sprawdź gotowość na podstawie wyglądu. Brzegi chleba pita i wierzch nadzienia powinny się zrumienić. Wyjmij gotowe tartaletki z piekarnika i ostudź trochę.
Krok 12:
Podczas pieczenia tartaletek przygotuj dekorację. Dokładnie opłucz warzywa i osusz, układając je na ręczniku. Pokrój małe grzyby wzdłuż i usmaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Nadmiar oleju można usunąć, układając grzyby na ręcznikach papierowych. Gdy wierzch tartaletek opadnie, a nadzienie zostanie wyrównane, udekoruj je liśćmi zieleni i kawałkami grzybów. Podawaj na ciepło. Smacznego!
z podanej ilości składników uzyskuje się 6 tartaletek. Jeśli planujesz używać zakupionych tartaletek, nie powinny one być zbyt płytkie (głębokość co najmniej 3 cm), aby pasowały do nadzienia.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g