grzyby z kaszą gryczaną na patelni

proste, sycące i bardzo smaczne, na obiad dla całej rodziny! Grzyby z kaszą gryczaną na patelni może również ugotować początkująca gospodyni domowa. Kasza nie musi być gotowana osobno - wszystko jest duszone na patelni. Oszczędza to czas i nie brudzi drugiego naczynia. Dostajesz nie tylko niezależne danie, ale także pyszny dodatek!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 58 % 11 g
95 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby z kaszą gryczaną na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Zamiast pieczarek możesz wziąć dowolne grzyby. Pamiętaj tylko, że niektóre z nich muszą być wstępnie ugotowane. Zagotuj wodę, będzie potrzebna na gorąco.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz grzyby z ziemi, Wytnij zepsute miejsca, jeśli są. Oczyść duże grzyby z folii. Następnie połóż je na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu, a następnie grubo posiekaj. Miałem duże pieczarki, pokroiłem je wzdłuż nogi na 6 części. W ten sposób smak i kształt grzybów zostanie lepiej zachowany. Podgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż na niej grzyby i smaż je na dużym ogniu, aż będą lekko złote.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obrać, opłukać i pokroić w paski. Takie cięcie zachowa kształt marchewki w gotowym naczyniu. Dodaj marchewki do grzybów i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt. Przenieś cebulę na patelnię, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz grzyby z warzywami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i umieść na patelni. Zmniejsz ogień, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać, opłukać i pokroić wzdłuż ząbka na 4 części. Delikatnie wlej 2 szklanki gorącej wody na patelnię, równomiernie rozłóż kawałki czosnku, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż gryka wchłonie całą wodę. Nie musisz mieszać gryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli kasza gryczana jest już gotowa, a płyn nie jest jeszcze całkowicie odparowany, zdejmij pokrywkę. Jeśli nie ma płynu, możesz zdjąć patelnię z ognia. Przykryj i pozostaw na 10-15 minut.

do tego dania możesz dodać dowolne przyprawy. A także, jeśli dodasz trochę masła do gotowego dania przed podaniem, stanie się jeszcze smaczniejsze.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy