skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby z kaszą gryczaną na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Zamiast pieczarek możesz wziąć dowolne grzyby. Pamiętaj tylko, że niektóre z nich muszą być wstępnie ugotowane. Zagotuj wodę, będzie potrzebna na gorąco.
Krok 2:
Opłucz grzyby z ziemi, Wytnij zepsute miejsca, jeśli są. Oczyść duże grzyby z folii. Następnie połóż je na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu, a następnie grubo posiekaj. Miałem duże pieczarki, pokroiłem je wzdłuż nogi na 6 części. W ten sposób smak i kształt grzybów zostanie lepiej zachowany. Podgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż na niej grzyby i smaż je na dużym ogniu, aż będą lekko złote.
Krok 3:
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w paski. Takie cięcie zachowa kształt marchewki w gotowym naczyniu. Dodaj marchewki do grzybów i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt. Przenieś cebulę na patelnię, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka.
Krok 5:
Sól i pieprz grzyby z warzywami.
Krok 6:
Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i umieść na patelni. Zmniejsz ogień, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2-3 minuty.
Krok 7:
Czosnek obrać, opłukać i pokroić wzdłuż ząbka na 4 części. Delikatnie wlej 2 szklanki gorącej wody na patelnię, równomiernie rozłóż kawałki czosnku, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż gryka wchłonie całą wodę. Nie musisz mieszać gryki.
Krok 8:
Jeśli kasza gryczana jest już gotowa, a płyn nie jest jeszcze całkowicie odparowany, zdejmij pokrywkę. Jeśli nie ma płynu, możesz zdjąć patelnię z ognia. Przykryj i pozostaw na 10-15 minut.
do tego dania możesz dodać dowolne przyprawy. A także, jeśli dodasz trochę masła do gotowego dania przed podaniem, stanie się jeszcze smaczniejsze.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g