skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Używamy świeżej polędwicy wieprzowej, dokładnie myjemy mięso, kroimy w małe kostki lub kostki, ponownie myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Włóż mięso do miski. Dodaj skrobię, łyżkę sosu sojowego, trochę wody i garść sezamu. Wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania. W międzyczasie zajmijmy się innymi składnikami.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni lub piór.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go na ogniu. Mięso rozprowadzamy na patelni i smażymy mięso, mieszając łopatką, około 5 minut, aż będzie lekko rumiane.
Krok 6:
Usuń mięso z patelni. Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię na ten olej, smażymy je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby marchewki stały się miękkie, a cebula przezroczysta.
Krok 7:
Do warzyw wysyłamy wieprzowinę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej pół szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, cukier, ocet, czosnek i proszek imbirowy przepuszczony przez prasę. Wymieszaj masę, aby mięso było pokryte powstałym sosem.
Krok 8:
Zagotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso w sosie przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól sosowi zgęstnieć na ogniu przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką. Wyłącz ogień. Danie podajemy do stołu, posypując sezamem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g