mięso w chińskim słodkim sosie na patelni

pikantne, pikantne i bardzo smaczne danie wieprzowe! Obecnie dania kuchni azjatyckiej, w tym chińskiej, są bardzo popularne w naszym kraju. Kto kiedykolwiek odwiedził chińskie restauracje lub kawiarnie, najprawdopodobniej spróbował takiego dania jak mięso w chińskim słodkim sosie i był pod wrażeniem przyjemnego smaku, który harmonijnie łączy słodycz, kwaskowatość i ostrość. Teraz każda gospodyni domowa może przygotować wieprzowinę w chińskim sosie słodko-kwaśnym w domu. Skład jest dość prosty, składniki są dostępne, proces gotowania również nie jest pracochłonny. A danie urozmaici codzienne menu, zachwyci domowników i zaskoczy gości. Istnieje kilka różnych przepisów na mięso w chińskim sosie, każdy może wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 37 % 13 g
184 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Używamy świeżej polędwicy wieprzowej, dokładnie myjemy mięso, kroimy w małe kostki lub kostki, ponownie myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso do miski. Dodaj skrobię, łyżkę sosu sojowego, trochę wody i garść sezamu. Wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania. W międzyczasie zajmijmy się innymi składnikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni lub piór.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go na ogniu. Mięso rozprowadzamy na patelni i smażymy mięso, mieszając łopatką, około 5 minut, aż będzie lekko rumiane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń mięso z patelni. Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię na ten olej, smażymy je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby marchewki stały się miękkie, a cebula przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do warzyw wysyłamy wieprzowinę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej pół szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, cukier, ocet, czosnek i proszek imbirowy przepuszczony przez prasę. Wymieszaj masę, aby mięso było pokryte powstałym sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso w sosie przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól sosowi zgęstnieć na ogniu przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką. Wyłącz ogień. Danie podajemy do stołu, posypując sezamem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy