golonka wieprzowa z kapustą

aromatyczne gorące danie z pieczonego mięsa i kapusty. Tego dania nie można nazwać codziennym, przynajmniej pierwszy raz go ugotowałem. Wcześniej golonki były zwykle używane do zimnych przekąsek, ale nie trzeba było próbować na gorąco. Ale okazuje się, choć czasochłonne, ale ekonomiczne dla budżetu rodzinnego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 24 % 7 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Kapusta biała, pół średniej wielkości. Średniej wielkości cebula i marchewka. Biorę rosyjską musztardę. Pomidory puree we własnym soku można zastąpić sosem pomidorowym, pastą pomidorową rozcieńczoną wodą. Golonkę wstępnie namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie oczyścić skórę nożem i spłukać zimną wodą. Przygotuj formę nadającą się do użytku w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uwolnij kapustę z górnych zwiędłych liści i pokrój w paski. Dodaj posiekaną kapustę, łyżkę sosu sojowego, pomidory (bez jednej łyżki stołowej) na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem przez pięć minut, mieszając w razie potrzeby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokiej misce połącz łyżkę pomidorów, sos sojowy, musztardę i dwa do trzech ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W formie nadającej się do piekarnika ułożyć smażoną kapustę i równomiernie rozprowadzić na dnie formy. W golonce wykonaj nacięcia nożem i uderz ząbkami czosnku. Połóż golonkę na kapuście i posmaruj mięso ze wszystkich stron przygotowaną marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę szczelnie folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie godziny. Gotowość mięsa można sprawdzić, przekłuwając ścianę boczną ostrym nożem-przezroczysty sok wypłynie z gotowej golonki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie wyjmij gotową golonkę z kapustą z piekarnika. Pozwól jej trochę ostygnąć, aby wygodnie było ją pokroić na kawałki. To samodzielne danie. Podawaj mięso z kapustą, możesz zaoferować firmie gotowane ziemniaki.

po raz pierwszy upiekłam golonkę. Obawiano się, że mięso może pozostać twarde. Ale w tym przypadku wszystko było bardzo dobrze upieczone-mięso było miękkie, a kapusta soczysta i pachnąca.

jeśli masz te same obawy, istnieją dwa sposoby radzenia sobie z nimi.

po pierwsze, w niektórych przepisach golonka jest wstępnie gotowana przez dwie godziny w wodzie z przyprawami, a następnie pieczona (bez folii) wraz z kapustą.

po drugie, przed pieczeniem mięso można wstępnie marynować - pozostawić na kilka godzin lub na noc w proponowanej marynacie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy