skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Kapusta biała, pół średniej wielkości. Średniej wielkości cebula i marchewka. Biorę rosyjską musztardę. Pomidory puree we własnym soku można zastąpić sosem pomidorowym, pastą pomidorową rozcieńczoną wodą. Golonkę wstępnie namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie oczyścić skórę nożem i spłukać zimną wodą. Przygotuj formę nadającą się do użytku w piekarniku.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez kilka minut.
Krok 3:
Uwolnij kapustę z górnych zwiędłych liści i pokrój w paski. Dodaj posiekaną kapustę, łyżkę sosu sojowego, pomidory (bez jednej łyżki stołowej) na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem przez pięć minut, mieszając w razie potrzeby.
Krok 4:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokiej misce połącz łyżkę pomidorów, sos sojowy, musztardę i dwa do trzech ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.
Krok 5:
W formie nadającej się do piekarnika ułożyć smażoną kapustę i równomiernie rozprowadzić na dnie formy. W golonce wykonaj nacięcia nożem i uderz ząbkami czosnku. Połóż golonkę na kapuście i posmaruj mięso ze wszystkich stron przygotowaną marynatą.
Krok 6:
Przykryj formę szczelnie folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie godziny. Gotowość mięsa można sprawdzić, przekłuwając ścianę boczną ostrym nożem-przezroczysty sok wypłynie z gotowej golonki.
Krok 7:
Ostrożnie wyjmij gotową golonkę z kapustą z piekarnika. Pozwól jej trochę ostygnąć, aby wygodnie było ją pokroić na kawałki. To samodzielne danie. Podawaj mięso z kapustą, możesz zaoferować firmie gotowane ziemniaki.
po raz pierwszy upiekłam golonkę. Obawiano się, że mięso może pozostać twarde. Ale w tym przypadku wszystko było bardzo dobrze upieczone-mięso było miękkie, a kapusta soczysta i pachnąca.
jeśli masz te same obawy, istnieją dwa sposoby radzenia sobie z nimi.
po pierwsze, w niektórych przepisach golonka jest wstępnie gotowana przez dwie godziny w wodzie z przyprawami, a następnie pieczona (bez folii) wraz z kapustą.
po drugie, przed pieczeniem mięso można wstępnie marynować - pozostawić na kilka godzin lub na noc w proponowanej marynacie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g