stek z kurczaka

grillowany kurczak-pyszny, soczysty, aromatyczny! Spróbuj! Stek z kurczaka nie jest gorszy w smaku niż stek wieprzowy lub wołowy. Dzięki marynacie ptak zyskuje soczystość, lekką ostrość, delikatny aromat. Możesz grillować kurczaka na świeżym powietrzu lub w grillu elektrycznym, w każdym razie okaże się pyszny.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 16 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 19 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Obierz cebulę i czosnek, pokrój losowo.

2. Moja ostra czerwona papryka, usuń nasiona, pokrój na małe kawałki.

3. Za pomocą blendera posiekaj cebulę, czosnek i ostrą paprykę, dodaj zmielony czarny pieprz i sól do powstałej masy, wyciśnij sok z cytryny.

4. Umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, włóż do pojemnika z przygotowaną marynatą, Wyślij do lodówki na pół godziny.

5. Grillujemy filety z obu stron na złoty kolor.

podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy