kotlety gryczane z mielonym mięsem na patelni

bardzo smaczne, zdrowe i dietetyczne danie! Kotlety gryczane z mielonym mięsem na patelni to obfite, a jednocześnie lżejsze danie w porównaniu do kotletów składających się z jednego mięsa. Okazują się bardziej budżetowe, ponieważ kasza gryczana zastępuje w nich część mięsa, a jednocześnie jest bardzo apetyczna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 52 % 24 g
węglowodany 26 % 12 g
301 kcal
IG: 17 / 58 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety gryczane z mięsem mielonym na patelni? Przygotuj składniki na kotlety. Mięso mielone może być używane jako mięso lub jako mniej kaloryczne gotowane z mięsa drobiowego. Mięso mielone można samodzielnie nakręcić ze świeżej wołowiny i wieprzowiny lub kupić gotowe, jeśli masz pewność co do jakości gotowego takiego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, wielokrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta. Kasza gryczana musi być gotowana do miękkości, a jeśli pozwala na to czas, można ją gotować na parze, zalewając kaszę wrzącą wodą i pozostawiając na godzinę pod pokrywką w rondlu. Grys stanie się miękki i kruchy. Spuść wodę, ostudź płatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli mięso mielone gotujesz samodzielnie z mięsa, cebulę można przepuścić razem z mięsem przez maszynkę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce umieść gotowaną na parze lub gotowaną kaszę gryczaną, mięso mielone i cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko kurze, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj składniki, aby masa miała jednolitą konsystencję. Niektóre gospodynie domowe zalecają pokonanie mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z powstałej masy zrób kotlety, uformuj kotlety rękami zanurzonymi w zimnej wodzie. Kotlety panierować w mące pszennej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż kotlety na rozgrzanym oleju, smaż je przez 5 minut z jednej strony, aż się zarumienią, a następnie odwróć i smaż również z drugiej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej kilka łyżek wody na patelnię, przykryj patelnię i gotuj kotlety przez 10 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować. Kotlety są gotowe, podawaj je ze świeżymi warzywami i chlebem. Opcjonalnie możesz przygotować dodatkową przystawkę. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy