skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety gryczane z mięsem mielonym na patelni? Przygotuj składniki na kotlety. Mięso mielone może być używane jako mięso lub jako mniej kaloryczne gotowane z mięsa drobiowego. Mięso mielone można samodzielnie nakręcić ze świeżej wołowiny i wieprzowiny lub kupić gotowe, jeśli masz pewność co do jakości gotowego takiego produktu.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, wielokrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta. Kasza gryczana musi być gotowana do miękkości, a jeśli pozwala na to czas, można ją gotować na parze, zalewając kaszę wrzącą wodą i pozostawiając na godzinę pod pokrywką w rondlu. Grys stanie się miękki i kruchy. Spuść wodę, ostudź płatki.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli mięso mielone gotujesz samodzielnie z mięsa, cebulę można przepuścić razem z mięsem przez maszynkę do mięsa.
Krok 4:
W misce umieść gotowaną na parze lub gotowaną kaszę gryczaną, mięso mielone i cebulę.
Krok 5:
Ubij jajko kurze, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj składniki, aby masa miała jednolitą konsystencję. Niektóre gospodynie domowe zalecają pokonanie mięsa mielonego.
Krok 7:
Z powstałej masy zrób kotlety, uformuj kotlety rękami zanurzonymi w zimnej wodzie. Kotlety panierować w mące pszennej.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż kotlety na rozgrzanym oleju, smaż je przez 5 minut z jednej strony, aż się zarumienią, a następnie odwróć i smaż również z drugiej strony.
Krok 9:
Następnie wlej kilka łyżek wody na patelnię, przykryj patelnię i gotuj kotlety przez 10 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować. Kotlety są gotowe, podawaj je ze świeżymi warzywami i chlebem. Opcjonalnie możesz przygotować dodatkową przystawkę. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g