skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Banany są świeże i dojrzałe, Nie poczerniałe. Usuwamy z nich skórę, dzielimy ręce na 3-4 części i wkładamy do miski blendera.
Krok 2:
Melem przy pierwszej prędkości dosłownie 5 sekund. Ten czas wystarczy, aby uzyskać jednorodną papkę. Możesz także po prostu rozgnieść banany widelcem, ale okaże się to dłużej, a puree bananowe nie będzie tak przewiewne.
Krok 3:
Do ciasta potrzebujemy również mąki owsianej, którą można zrobić z płatków owsianych. Zrobiłam to. Aby to zrobić, łatwo i po prostu zmieliłem błyskawiczne płatki owsiane w blenderze, po czym odmierzyłem 100 gramów. Jeśli nie masz wagi, skup się na tym, że 100 gramów płatków owsianych równa się 7 łyżkom stołowym ze zjeżdżalnią (w jednej łyżce 15 gramów).
Krok 4:
Wbij jajka do osobnego naczynia i dokładnie ubij je trzepaczką, uważając, aby nie pozostały włókna białkowe, które po podgrzaniu staną się białe i będą odczuwalne w cieście.
Krok 5:
Teraz w głębokiej misce wymieszaj puree bananowe, jajka i mąkę owsianą, pamiętaj, aby dodać wszystko - nic nie podkreśla słodkiego smaku jak sól (wystarczy szczypta). Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana (patrz zdjęcie). Jeśli nagle ciasto stanie się płynne, dodaj trochę więcej mąki. Chociaż w przepisie nie ma cukru, placki są słodkie, staraj się oprzeć pokusie dodania go do ciasta, ale dodaj według własnego gustu, jeśli chcesz.
Krok 6:
Podgrzej patelnię, wlej do niej kilka łyżek oleju roślinnego, a także trochę ją rozgrzej - nie trzeba wlewać dużo oleju, aby naleśniki nie były tłuste. Rozłóż łyżkę ciasta, tworząc okrągłe ciasta tego samego rozmiaru.
Krok 7:
Smażyć na ogniu poniżej średniej do miękkości. Gdy surowa strona naleśników zgęstnieje, możesz ją odwrócić. Skup się również na Kolorze naleśników, aby nie były zbyt lekkie lub zbyt smażone. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni i usmaż pozostałe ciasto. Za każdym razem przed kolejną partią musisz dodać trochę oleju i poczekać, aż się rozgrzeje, tak jak za pierwszym razem. W sumie wyjdzie 11-12 średniej wielkości naleśników.
placki z bananów i jajek to pożywne śniadanie dla całej rodziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g