placki owsiane z bananem

placki bananowe to zdrowy deser z prostych potraw. Takie apetyczne i pyszne naleśniki pomogą Ci urozmaicić zwykłe śniadanie. Są przygotowywane bez mąki i cukru, dzięki czemu można je uznać za dietetyczne. Są lekkie dla żołądka i jednocześnie sycące. Można je podawać z truskawkami, morelami, malinami lub innym dżemem, a takie naleśniki lepiej pić z jakimś orzeźwiającym napojem, który pomoże naładować się przez cały dzień. Gotuj z przyjemnością!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 56 % 23 g
217 kcal
IG: 0 / 52 / 48

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Banany są świeże i dojrzałe, Nie poczerniałe. Usuwamy z nich skórę, dzielimy ręce na 3-4 części i wkładamy do miski blendera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Melem przy pierwszej prędkości dosłownie 5 sekund. Ten czas wystarczy, aby uzyskać jednorodną papkę. Możesz także po prostu rozgnieść banany widelcem, ale okaże się to dłużej, a puree bananowe nie będzie tak przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta potrzebujemy również mąki owsianej, którą można zrobić z płatków owsianych. Zrobiłam to. Aby to zrobić, łatwo i po prostu zmieliłem błyskawiczne płatki owsiane w blenderze, po czym odmierzyłem 100 gramów. Jeśli nie masz wagi, skup się na tym, że 100 gramów płatków owsianych równa się 7 łyżkom stołowym ze zjeżdżalnią (w jednej łyżce 15 gramów).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka do osobnego naczynia i dokładnie ubij je trzepaczką, uważając, aby nie pozostały włókna białkowe, które po podgrzaniu staną się białe i będą odczuwalne w cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz w głębokiej misce wymieszaj puree bananowe, jajka i mąkę owsianą, pamiętaj, aby dodać wszystko - nic nie podkreśla słodkiego smaku jak sól (wystarczy szczypta). Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana (patrz zdjęcie). Jeśli nagle ciasto stanie się płynne, dodaj trochę więcej mąki. Chociaż w przepisie nie ma cukru, placki są słodkie, staraj się oprzeć pokusie dodania go do ciasta, ale dodaj według własnego gustu, jeśli chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię, wlej do niej kilka łyżek oleju roślinnego, a także trochę ją rozgrzej - nie trzeba wlewać dużo oleju, aby naleśniki nie były tłuste. Rozłóż łyżkę ciasta, tworząc okrągłe ciasta tego samego rozmiaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na ogniu poniżej średniej do miękkości. Gdy surowa strona naleśników zgęstnieje, możesz ją odwrócić. Skup się również na Kolorze naleśników, aby nie były zbyt lekkie lub zbyt smażone. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni i usmaż pozostałe ciasto. Za każdym razem przed kolejną partią musisz dodać trochę oleju i poczekać, aż się rozgrzeje, tak jak za pierwszym razem. W sumie wyjdzie 11-12 średniej wielkości naleśników.

placki z bananów i jajek to pożywne śniadanie dla całej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy