skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę w słodko-kwaśnym sosie ananasowym? Przygotuj niezbędne produkty: pulpa wieprzowa, ananasy w puszkach w kawałkach syropu, sos sojowy, sos pomidorowy, mąka ze skrobią, koperek, olej roślinny.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę i pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Wymieszaj pokrojoną wieprzowinę z mąką i skrobią, dobrze zwiń kawałki mięsa w mieszankę mąki i skrobi.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i włóż do niego wieprzowinę. Smaż mięso na dużym ogniu, mieszając, przez siedem minut.
Krok 5:
Ananasy odcedź z syropu.
Krok 6:
Umieść kawałki ananasa na patelni do mięsa, wymieszaj i smaż razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Następnie wlej sos sojowy do wieprzowiny z ananasami, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Po dwóch minutach dodaj sos pomidorowy, wymieszaj, gotuj przez kolejne trzy minuty.
Krok 9:
Po sosie pomidorowym wlej syrop ananasowy na patelnię.
Krok 10:
Sól wieprzową w sosie, wymieszaj.
Krok 11:
Przykryj patelnię, zmniejsz ogień.
Krok 12:
Dusić wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym przez 20 minut pod przykryciem.
Krok 13:
Pod koniec duszenia drobno posiekaj koperek.
Krok 14:
Dodaj posiekany koperek na patelnię do mięsa w sosie, wymieszaj i wyłącz ogień. Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie z ananasem jest gotowa.
Krok 15:
Podawaj wieprzowinę w słodko-kwaśnym sosie z gorącym ananasem, z dodatkami i świeżymi warzywami.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g