wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

pyszna szarpana wieprzowina z kawałkami ananasa. Wieprzowina według tego przepisu nie gotuje się długo, szybciej niż zwykły gulasz. SOS pomidorowo-sojowy z syropem ananasowym tworzy nowy, bogaty smak, który idealnie komponuje się z mięsem. Taka wieprzowina z kawałkami ananasa dobrze sprawdzi się na świątecznym stole na gorąco do gotowanych ziemniaków.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 33 % 12 g
194 kcal
IG: 58 / 33 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w słodko-kwaśnym sosie ananasowym? Przygotuj niezbędne produkty: pulpa wieprzowa, ananasy w puszkach w kawałkach syropu, sos sojowy, sos pomidorowy, mąka ze skrobią, koperek, olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i pokrój w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj pokrojoną wieprzowinę z mąką i skrobią, dobrze zwiń kawałki mięsa w mieszankę mąki i skrobi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i włóż do niego wieprzowinę. Smaż mięso na dużym ogniu, mieszając, przez siedem minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy odcedź z syropu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kawałki ananasa na patelni do mięsa, wymieszaj i smaż razem przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej sos sojowy do wieprzowiny z ananasami, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dwóch minutach dodaj sos pomidorowy, wymieszaj, gotuj przez kolejne trzy minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po sosie pomidorowym wlej syrop ananasowy na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól wieprzową w sosie, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię, zmniejsz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym przez 20 minut pod przykryciem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pod koniec duszenia drobno posiekaj koperek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj posiekany koperek na patelnię do mięsa w sosie, wymieszaj i wyłącz ogień. Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie z ananasem jest gotowa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj wieprzowinę w słodko-kwaśnym sosie z gorącym ananasem, z dodatkami i świeżymi warzywami.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy