skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Cebula, marchew, średniej wielkości czosnek, bakłażan według własnego gustu, możesz wziąć dowolny rozmiar. Ryż biorę na parze, można go zastąpić ulubionym rodzajem ryżu. Będę smażyć warzywa na oleju roślinnym, możesz użyć dowolnego innego według własnych upodobań. Z przypraw biorę przyprawę Curry, czarny pieprz, sól, możesz również użyć swoich ulubionych przypraw. Przygotuj głęboką patelnię do gotowania ryżu z bakłażanem.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj. Postaw patelnię na ogniu, podgrzej ją i wlej część oleju roślinnego. Umieść posiekaną cebulę na patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, mieszając. Dodaj posiekany czosnek i smaż go razem z cebulą przez około minutę.
Krok 3:
Bakłażan umyć, osuszyć. Pokrój w drobną kostkę, włóż do miski i posyp solą. Pozostaw na dziesięć minut, a następnie spłucz zimną wodą. Nie możesz tego zrobić, jeśli masz pewność, że masz Młode warzywo. Aby przygotować to danie z bakłażana, możesz wyciąć skórę, gotuję ze skórą.
Krok 4:
Umyj, obierz i posiekaj marchewki - zetrzyj na grubej tarce lub drobno posiekaj. Dodaj posiekaną marchewkę na patelnię do cebuli i czosnku i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 2 do 3 minut.
Krok 5:
Dodaj pokrojony bakłażan na patelnię, wymieszaj. Zmniejsz ogień nieco poniżej średniej i usmaż wszystkie warzywa razem, w razie potrzeby dodając olej roślinny.
Krok 6:
Smaż warzywa do miękkości bakłażan 15-20 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Dodaj ryż na parze lub inny do smażonych warzyw, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut.
Krok 8:
Wlej dwie szklanki wrzącej wody do ryżu, wymieszaj. Dodaj wybrane przyprawy, sos sojowy, mielony czarny pieprz. Spróbuj soli i, jeśli to konieczne, dodaj sól. Dusić wszystko razem, aż ryż się ugotuje. Czas będzie zależał od specjalnie wybranego ryżu i czasu gotowania. Dusiłem wszystko razem przez około 20 minut.
Krok 9:
Gotowy ryż z bakłażanem podawać na gorąco. W postne dni to danie jest idealne na obiad. W zwykłe dni do takiego ryżu można zaoferować dania mięsne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g