ryż z bakłażanem

pyszny aromatyczny ryż z bakłażanem na obiad. Aby urozmaicić swoje codzienne menu, w zwykłe i bezmięsne dni możesz przygotować tak pyszny ryż z bakłażanem. Wszystko jest przygotowywane po prostu, niezbyt długo, ale okazuje się aromatyczne i smaczne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 76 % 34 g
199 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Cebula, marchew, średniej wielkości czosnek, bakłażan według własnego gustu, możesz wziąć dowolny rozmiar. Ryż biorę na parze, można go zastąpić ulubionym rodzajem ryżu. Będę smażyć warzywa na oleju roślinnym, możesz użyć dowolnego innego według własnych upodobań. Z przypraw biorę przyprawę Curry, czarny pieprz, sól, możesz również użyć swoich ulubionych przypraw. Przygotuj głęboką patelnię do gotowania ryżu z bakłażanem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj. Postaw patelnię na ogniu, podgrzej ją i wlej część oleju roślinnego. Umieść posiekaną cebulę na patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, mieszając. Dodaj posiekany czosnek i smaż go razem z cebulą przez około minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażan umyć, osuszyć. Pokrój w drobną kostkę, włóż do miski i posyp solą. Pozostaw na dziesięć minut, a następnie spłucz zimną wodą. Nie możesz tego zrobić, jeśli masz pewność, że masz Młode warzywo. Aby przygotować to danie z bakłażana, możesz wyciąć skórę, gotuję ze skórą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i posiekaj marchewki - zetrzyj na grubej tarce lub drobno posiekaj. Dodaj posiekaną marchewkę na patelnię do cebuli i czosnku i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 2 do 3 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojony bakłażan na patelnię, wymieszaj. Zmniejsz ogień nieco poniżej średniej i usmaż wszystkie warzywa razem, w razie potrzeby dodając olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż warzywa do miękkości bakłażan 15-20 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ryż na parze lub inny do smażonych warzyw, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej dwie szklanki wrzącej wody do ryżu, wymieszaj. Dodaj wybrane przyprawy, sos sojowy, mielony czarny pieprz. Spróbuj soli i, jeśli to konieczne, dodaj sól. Dusić wszystko razem, aż ryż się ugotuje. Czas będzie zależał od specjalnie wybranego ryżu i czasu gotowania. Dusiłem wszystko razem przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy ryż z bakłażanem podawać na gorąco. W postne dni to danie jest idealne na obiad. W zwykłe dni do takiego ryżu można zaoferować dania mięsne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy