skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz bakłażana bez uszkodzeń, użyj octu 9%.
Krok 2:
Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą, odetnij nos i ogon, pokrój je w średniej wielkości kostkę, gdzieś 1 cm. * 1 cm. w razie potrzeby możesz pokroić bakłażany w inny sposób, ale takie cięcie jest bardzo wygodne podczas konsumpcji. Przygotuj roztwór do namaczania bakłażana: wymieszaj wodę z solą. Posiekany bakłażan zalać roztworem soli i odstawić na 30 minut. Ta procedura przygotowania bakłażana pozwoli pozbyć się gotowego dania z goryczy.
Krok 3:
Opłucz świeże warzywa pod wodą, a następnie strząśnij wodę i drobno posiekaj nożem. Jako zieleń lepiej wybrać pietruszkę lub koperek, można go łączyć. Obierz ząbki czosnku i posiekaj: drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 4:
Po pół godzinie od namoczenia bakłażana w roztworze soli, przechyl je do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. W tym czasie wlej olej roślinny na patelnię i podpal patelnię. Gdy olej się rozgrzeje, włóż kostki bakłażana na patelnię i smaż je przez 15 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Bakłażany powinny mieć prażoną skórkę.
Krok 5:
W misce połącz smażone kostki bakłażana z posiekanymi ziołami i posiekanym czosnkiem.
Krok 6:
Przygotuj szklane pojemniki, w których będą przechowywane solone bakłażany z czosnkiem. Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, na parze, w wodzie, a nawet w kuchence mikrofalowej. W przygotowanych słoikach włóż bakłażany z ziołami i czosnkiem.
Krok 7:
Przygotuj solankę: wlej wodę do kadzi, dodaj sól i zagotuj zawartość kadzi. Następnie wlej 9% octu, wyłącz piec i napełnij bakłażany powstałą solanką. Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z półfabrykatem na zimę i przykryj kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną. Następnego dnia usuń półfabrykat z bakłażana do przechowywania.
gotowany produkt najlepiej przechowywać w piwnicy lub piwnicy, zawsze jest chłodno i ciemno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g