bakłażan solony z czosnkiem na zimę

pachnące i bardzo smaczne przygotowanie bakłażana na zimę! Gotując go latem, a otwierając go zimą, będziesz cieszyć się aromatem i smakiem słonych pikantnych bakłażanów. Taka przekąska doskonale uzupełni każdą przystawkę: czy to tłuczone ziemniaki, czy kasza gryczana. A do wódki taka przekąska jest bardzo dobra!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz bakłażana bez uszkodzeń, użyj octu 9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą, odetnij nos i ogon, pokrój je w średniej wielkości kostkę, gdzieś 1 cm. * 1 cm. w razie potrzeby możesz pokroić bakłażany w inny sposób, ale takie cięcie jest bardzo wygodne podczas konsumpcji. Przygotuj roztwór do namaczania bakłażana: wymieszaj wodę z solą. Posiekany bakłażan zalać roztworem soli i odstawić na 30 minut. Ta procedura przygotowania bakłażana pozwoli pozbyć się gotowego dania z goryczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże warzywa pod wodą, a następnie strząśnij wodę i drobno posiekaj nożem. Jako zieleń lepiej wybrać pietruszkę lub koperek, można go łączyć. Obierz ząbki czosnku i posiekaj: drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pół godzinie od namoczenia bakłażana w roztworze soli, przechyl je do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. W tym czasie wlej olej roślinny na patelnię i podpal patelnię. Gdy olej się rozgrzeje, włóż kostki bakłażana na patelnię i smaż je przez 15 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Bakłażany powinny mieć prażoną skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz smażone kostki bakłażana z posiekanymi ziołami i posiekanym czosnkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj szklane pojemniki, w których będą przechowywane solone bakłażany z czosnkiem. Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, na parze, w wodzie, a nawet w kuchence mikrofalowej. W przygotowanych słoikach włóż bakłażany z ziołami i czosnkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj solankę: wlej wodę do kadzi, dodaj sól i zagotuj zawartość kadzi. Następnie wlej 9% octu, wyłącz piec i napełnij bakłażany powstałą solanką. Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z półfabrykatem na zimę i przykryj kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną. Następnego dnia usuń półfabrykat z bakłażana do przechowywania.

gotowany produkt najlepiej przechowywać w piwnicy lub piwnicy, zawsze jest chłodno i ciemno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy