skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Na świąteczny stół lub na lunch, kolację dla dużej rodziny można upiec kurczaka w całości, a na mały posiłek można odpowiednio zmniejszyć ilość składników, użyć dowolnej części kurczaka. Tuszę kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. W razie potrzeby można go pokroić na kawałki lub upiec w całości. Podczas pieczenia całego kurczaka należy pamiętać, że czas obróbki cieplnej będzie dłuższy.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w pióra lub paski.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 5:
Pokrój kurczaka wzdłuż brzucha. Posmaruj kurczaka ze wszystkich stron oliwą z oliwek i natrzyj solą, czarnym pieprzem i przyprawami do kurczaka do smaku. Pozostaw kurczaka na stole na 20 minut, aby był nasycony marynatą.
Krok 6:
Rozłóż kurczaka na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumieni.
Krok 7:
Następnie na blasze do pieczenia układamy marchewki, ziemniaki i cebulę, na wierzchu smażonego kurczaka, posypujemy warzywa oliwą z oliwek i posypujemy solą i mielonym pieprzem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz kurczaka z ziemniakami przez około 40 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika i stanie naczynia. Nie możesz prześwietlić warzyw i kurczaka w piekarniku, w przeciwnym razie okażą się suche i nie będą smaczne.
Krok 8:
Jeśli wydaje się, że warzywa lub kurczak zaczęły szybko "palić się" na zewnątrz, ale nie są pieczone w środku, wówczas blachę do pieczenia można dokręcić folią i piec około 30 minut od początku pieczenia, a następnie zdjąć folię i pozwolić potrawie się zrumienić, podtrzymując piekarnik przez około 10 minut. Podawaj kurczaka z ziemniakami na stole w całości lub podziel na porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g