ziemniaki z kurczakiem na blasze do pieczenia pieczone w piekarniku

bardzo smaczne, satysfakcjonujące i łatwe do przygotowania danie! Kurczak z ziemniakami to jedna z najpopularniejszych potraw. Gospodynie domowe lubią to przede wszystkim ze względu na prostotę i szybkość gotowania. A wynik jest zawsze dobry. Kurczak i ziemniaki doskonale się łączą i uzupełniają, zamieniając zwykłe potrawy w smaczne i pożywne danie, które prawie każdy lubi ze względu na swój smak. Kurczak i ziemniaki można ugotować na świątecznym stole i po prostu w zwykły dzień na lunch lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Na świąteczny stół lub na lunch, kolację dla dużej rodziny można upiec kurczaka w całości, a na mały posiłek można odpowiednio zmniejszyć ilość składników, użyć dowolnej części kurczaka. Tuszę kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. W razie potrzeby można go pokroić na kawałki lub upiec w całości. Podczas pieczenia całego kurczaka należy pamiętać, że czas obróbki cieplnej będzie dłuższy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w pióra lub paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kurczaka wzdłuż brzucha. Posmaruj kurczaka ze wszystkich stron oliwą z oliwek i natrzyj solą, czarnym pieprzem i przyprawami do kurczaka do smaku. Pozostaw kurczaka na stole na 20 minut, aby był nasycony marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kurczaka na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie na blasze do pieczenia układamy marchewki, ziemniaki i cebulę, na wierzchu smażonego kurczaka, posypujemy warzywa oliwą z oliwek i posypujemy solą i mielonym pieprzem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz kurczaka z ziemniakami przez około 40 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika i stanie naczynia. Nie możesz prześwietlić warzyw i kurczaka w piekarniku, w przeciwnym razie okażą się suche i nie będą smaczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli wydaje się, że warzywa lub kurczak zaczęły szybko "palić się" na zewnątrz, ale nie są pieczone w środku, wówczas blachę do pieczenia można dokręcić folią i piec około 30 minut od początku pieczenia, a następnie zdjąć folię i pozwolić potrawie się zrumienić, podtrzymując piekarnik przez około 10 minut. Podawaj kurczaka z ziemniakami na stole w całości lub podziel na porcje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy