skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przepisu na paszteciki z kurczaka z płatkami zbożowymi. Obierz cebulę i czosnek, umyj. Weź mięso mielone gotowe lub przewiń przez maszynę do mięsa. Przyprawy weź dowolne, które kochasz. Wziąłem chmiel suneli i czarny mielony pieprz. Wziąłem też trochę koperku, ale jeśli nie lubisz zieleni w kotletach, nie wkładaj jej.
Krok 2:
Wlej mleko na płatki owsiane, wymieszaj.
Krok 3:
Pozwól płatkom zaparzyć się w mleku przez 20-30 minut. Tak wygląda (na zdjęciu) gotowa mieszanka mleczno-owsiana. To jedna opcja. Druga, nie mniej interesująca, opcja wypełnienia płatków: możesz ubić jajka i mleko widelcem i wlać tę mieszankę płatków, a nie tylko jedno mleko, a także nalegać na płatki w mieszance mleczno-jajecznej przez te same 20-30 minut.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i zioła (jeśli włożysz je do mięsa mielonego).
Krok 5:
W misce z mięsem mielonym dodaj posiekaną cebulę i zioła, czosnek wyciśnięty przez prasę, sól i przyprawy do smaku oraz jajko (jeśli nie dodałeś go wcześniej do nadzienia zbożowego). Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj masę owsianą do mielonego mięsa, dokładnie ugniataj mięso mielone.
Krok 7:
Następnie, zanurzając ręce w misce z wodą, mokrymi rękami, uformuj placki. Z podanej ilości produktów otrzymałem tylko 12 kawałków kotletów. Jeśli wolisz panierowane kotlety, możesz je panierować.
Krok 8:
Teraz usmaż kotlety po obu stronach na złoty kolor, po podgrzaniu patelni i dokładnym podgrzaniu oleju(Zajęło mi to 2 łyżki. l olej roślinny). Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu (koniecznie!) kotlety lub dodając wodę lub śmietanę, dusić (aby płatki były dobrze ugotowane na parze). Ułóż pyszne i delikatne kotlety na talerzach. Możesz podać do nich przystawkę: ziemniaki, owsiankę itp.
jeśli dusisz kotlety w jakimś sosie (bardziej lubię kwaśną śmietanę), otrzymasz kotlety "delikatniejsze niż delikatne".
nawiasem mówiąc, to mięso mielone tworzy bardzo smaczne klopsiki do zupy. Spróbuj!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g