skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To orientalne danie i tradycyjnie przygotowywane jest z jagnięciną lub wołowiną, ale będzie pyszne z każdym mięsem, więc weź to według preferencji lub dostępności.
Krok 2:
Musisz wcześniej posortować, spłukać i namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie przez noc. Wszystko, jak w przypadku zwykłego groszku, tylko ciecierzyca pęcznieje i podwaja się, więc weź przestronny kubek.
Krok 3:
Następnie ciecierzycę opłucz, zalej czystą wodą i zagotuj. Usuń pianę, zmniejsz ciepło do średnio - średniego i gotuj przez pół godziny. Nie musisz solić i przykrywać pokrywką. Wrzuć prawie gotową ciecierzycę do durszlaka.
Krok 4:
Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikami. Wytnij filmy i żyły. Pokrój w poprzek włókien w kostkę niezbyt drobno, około 2 x 3 cm.
Krok 5:
Umyj i obierz warzywa, natychmiast przygotuj krojenie i przyprawy. Pokrój czosnek w cienkie pierścienie, cebulę w średniej kostce. Marchewki kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm.
Krok 6:
Podgrzej kocioł, wlej i dobrze rozgrzej olej. Smaż mięso mieszając, dodając w kilku krokach, aby olej nie stracił ciepła. W przeciwnym razie mięso wypuści sok i będzie gotowane, a nie smażone. / Jeśli tak się stanie, szybko wyjmij płyn i kontynuuj smażenie/. Gdy mięso będzie białe i zacznie się rumienić, wystarczy, w środku powinno pozostać surowe.
Krok 7:
Dodaj cebulę, smaż do przezroczystości, a następnie wrzuć marchewkę. Miej czas na mieszanie, aby mięso nie było zdrowe.
Krok 8:
Wrzuć czosnek, paprykę, zirę, sól, 1/3 łyżeczki. cukier, ostry i czarny pieprz. Dodałem trochę suchej Adjiki, przyprawy do mięsa i odrobinę ziół prowansalskich. Zestaw przypraw może być inny niż twój gust.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy, aktywnie wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj trochę gorącej wody, aby mięso było prawie, ale nie ukryte i pozostaw do duszenia na minimalnym ogniu przez 30 minut pod pokrywką.
Krok 11:
Po pół godzinie zasypiaj przygotowaną ciecierzycę.
Krok 12:
Dodaj gorącą wodę, aby groszek był ukryty na 2 do 3 centymetrów. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, dodaj. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę na minimalnym ogniu. Woda może być potrzebna nieco więcej lub mniej niż wskazana, w zależności od naczyń i objętości produktów.
Krok 13:
Gotowa ciecierzyca powinna być miękka, ale pozostać nienaruszona. Mięso jest miękkie i soczyste, gęsty, aromatyczny sos. Podawaj na gorąco jako samodzielne danie, posypane ziołami, dodatkowo podawaj warzywa.
danie można również gotować w powolnej kuchence, czas jest zachowany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g