ciecierzyca z wołowiną

pyszne i aromatyczne, obfite danie kuchni tureckiej. Ziarna ciecierzycy są czarne, zielone, brązowe i czerwone, ale tradycyjnie złoty groszek, który ma maślaną konsystencję i orzechowy smak, jest szczególnie popularny w kuchni. Ciecierzyca i ja zaczęliśmy się poznawać nie tak dawno temu, oto kolejne danie..
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 46 % 13 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To orientalne danie i tradycyjnie przygotowywane jest z jagnięciną lub wołowiną, ale będzie pyszne z każdym mięsem, więc weź to według preferencji lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz wcześniej posortować, spłukać i namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie przez noc. Wszystko, jak w przypadku zwykłego groszku, tylko ciecierzyca pęcznieje i podwaja się, więc weź przestronny kubek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ciecierzycę opłucz, zalej czystą wodą i zagotuj. Usuń pianę, zmniejsz ciepło do średnio - średniego i gotuj przez pół godziny. Nie musisz solić i przykrywać pokrywką. Wrzuć prawie gotową ciecierzycę do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikami. Wytnij filmy i żyły. Pokrój w poprzek włókien w kostkę niezbyt drobno, około 2 x 3 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz warzywa, natychmiast przygotuj krojenie i przyprawy. Pokrój czosnek w cienkie pierścienie, cebulę w średniej kostce. Marchewki kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej kocioł, wlej i dobrze rozgrzej olej. Smaż mięso mieszając, dodając w kilku krokach, aby olej nie stracił ciepła. W przeciwnym razie mięso wypuści sok i będzie gotowane, a nie smażone. / Jeśli tak się stanie, szybko wyjmij płyn i kontynuuj smażenie/. Gdy mięso będzie białe i zacznie się rumienić, wystarczy, w środku powinno pozostać surowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę, smaż do przezroczystości, a następnie wrzuć marchewkę. Miej czas na mieszanie, aby mięso nie było zdrowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć czosnek, paprykę, zirę, sól, 1/3 łyżeczki. cukier, ostry i czarny pieprz. Dodałem trochę suchej Adjiki, przyprawy do mięsa i odrobinę ziół prowansalskich. Zestaw przypraw może być inny niż twój gust.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, aktywnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę gorącej wody, aby mięso było prawie, ale nie ukryte i pozostaw do duszenia na minimalnym ogniu przez 30 minut pod pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po pół godzinie zasypiaj przygotowaną ciecierzycę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj gorącą wodę, aby groszek był ukryty na 2 do 3 centymetrów. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, dodaj. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę na minimalnym ogniu. Woda może być potrzebna nieco więcej lub mniej niż wskazana, w zależności od naczyń i objętości produktów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowa ciecierzyca powinna być miękka, ale pozostać nienaruszona. Mięso jest miękkie i soczyste, gęsty, aromatyczny sos. Podawaj na gorąco jako samodzielne danie, posypane ziołami, dodatkowo podawaj warzywa.

danie można również gotować w powolnej kuchence, czas jest zachowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy