skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować stek z podudzia z indyka, potrzebujesz: steków z podudzia z indyka, oliwy z oliwek, soku z cytryny, sosu sojowego, octu balsamicznego, soli, oleju roślinnego, bazylii, ziół prowansalskich, kopru.
Krok 2:
Do marynaty połącz sos sojowy, oliwę z oliwek,ocet balsamiczny, sok z cytryny, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj bazylię, zioła prowansalskie, sól do marynaty. Sól należy dodawać ostrożnie, ponieważ sos sojowy ma pewien stopień zasolenia. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 4:
Steki z indyka umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Czas marynowania 2-5 godzin. Im dłużej steki są marynowane, tym bardziej będą miękkie, a smak bogatszy. Możesz włożyć steki do lodówki wieczorem, a następnego dnia rozpocząć gotowanie. Jeśli to konieczne, możesz odwrócić steki podczas marynowania, aby nasiąkły ze wszystkich stron.
Krok 5:
Wyjmij marynowane steki z marynaty, pozwól płynowi spłynąć. Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć steki z obu stron na złoty kolor. Musisz smażyć szybko i na dużym ogniu, aby skorupa uformowała się szybciej. Zapobiegnie wyciekaniu soku mięsnego, dzięki czemu steki będą bardziej soczyste.
Krok 6:
Smażone steki umieścić w naczyniu do pieczenia wraz z marynatą. Formę na górze można przykryć folią.
Krok 7:
Gotuj steki w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. 10 minut przed gotowością usuń folię, aby steki się zrumieniły. Podawaj steki z indyka na gorąco, posypane drobno posiekanymi ziołami. Płatki zbożowe, ziemniaki lub makaron nadają się jako dodatek. Dobrze komponuje się ze stekiem z sałatką ze świeżych warzyw i ziołami. Smacznego!
stek z dowolnego mięsa będzie bardziej soczysty, jeśli zostanie wstępnie marynowany. To marynata odgrywa ważną rolę w kształtowaniu smaku gotowego dania.
marynaty mogą być używane różne, ale bardzo pożądane jest, aby zawierały składniki zawierające kwasy. Dobrze zmiękczają mięso, dzięki czemu steki są delikatniejsze.
uwielbiamy marynatę z dodatkiem sosu sojowego. Steki w takiej marynacie nabierają osobliwego, niezwykłego smaku i aromatu.
aby steki nie były twarde i suche, do gotowania należy używać świeżego, wysokiej jakości mięsa młodych ptaków.
jeśli mięso jest zamrożone, należy je odpowiednio rozmrozić. Najlepiej włożyć steki z komory na noc do lodówki. Powolne rozmrażanie uwolni mniej soku z mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g