stek z podudzia z indyka

soczysty i aromatyczny stek pieczony w piekarniku. W przeciwieństwie do piersi, czerwone mięso z indyka jest bardziej soczyste, więc z podudzia ptaka powstają doskonałe steki. Możesz je ugotować nie tylko na patelni, ale także w piekarniku. Wstępne marynowanie nadaje stekom miękkość i bogaty smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 15 % 5 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować stek z podudzia z indyka, potrzebujesz: steków z podudzia z indyka, oliwy z oliwek, soku z cytryny, sosu sojowego, octu balsamicznego, soli, oleju roślinnego, bazylii, ziół prowansalskich, kopru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty połącz sos sojowy, oliwę z oliwek,ocet balsamiczny, sok z cytryny, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj bazylię, zioła prowansalskie, sól do marynaty. Sól należy dodawać ostrożnie, ponieważ sos sojowy ma pewien stopień zasolenia. Skoncentruj się na swoim guście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Steki z indyka umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Czas marynowania 2-5 godzin. Im dłużej steki są marynowane, tym bardziej będą miękkie, a smak bogatszy. Możesz włożyć steki do lodówki wieczorem, a następnego dnia rozpocząć gotowanie. Jeśli to konieczne, możesz odwrócić steki podczas marynowania, aby nasiąkły ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij marynowane steki z marynaty, pozwól płynowi spłynąć. Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć steki z obu stron na złoty kolor. Musisz smażyć szybko i na dużym ogniu, aby skorupa uformowała się szybciej. Zapobiegnie wyciekaniu soku mięsnego, dzięki czemu steki będą bardziej soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone steki umieścić w naczyniu do pieczenia wraz z marynatą. Formę na górze można przykryć folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj steki w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. 10 minut przed gotowością usuń folię, aby steki się zrumieniły. Podawaj steki z indyka na gorąco, posypane drobno posiekanymi ziołami. Płatki zbożowe, ziemniaki lub makaron nadają się jako dodatek. Dobrze komponuje się ze stekiem z sałatką ze świeżych warzyw i ziołami. Smacznego!

stek z dowolnego mięsa będzie bardziej soczysty, jeśli zostanie wstępnie marynowany. To marynata odgrywa ważną rolę w kształtowaniu smaku gotowego dania.
marynaty mogą być używane różne, ale bardzo pożądane jest, aby zawierały składniki zawierające kwasy. Dobrze zmiękczają mięso, dzięki czemu steki są delikatniejsze.
uwielbiamy marynatę z dodatkiem sosu sojowego. Steki w takiej marynacie nabierają osobliwego, niezwykłego smaku i aromatu.

aby steki nie były twarde i suche, do gotowania należy używać świeżego, wysokiej jakości mięsa młodych ptaków.
jeśli mięso jest zamrożone, należy je odpowiednio rozmrozić. Najlepiej włożyć steki z komory na noc do lodówki. Powolne rozmrażanie uwolni mniej soku z mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy