skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie składniki potrzebne do danego dania
Krok 2:
Głównym składnikiem jest oczywiście dobra szynka wieprzowa. Jest to jedna z najsmaczniejszych części świni, stanowi biodrową lub ramienną część tuszy wieprzowej najwyższej jakości. Mięso powinno być świeże, o przyjemnym kolorze i zapachu oraz niezbyt tłuste
Krok 3:
Szynkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi
Krok 4:
Pieprz, wolę używać świeżo zmielonego pieprzu, dzięki niemu potrawy są znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Krok 5:
Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki
Krok 6:
Czosnek przepuszczamy przez prasę lub trzy na drobną tarkę, można go również pokroić w plasterki i obłożyć szynkę ze wszystkich stron
Krok 7:
Solim
Krok 8:
Dodaj trochę oliwy z oliwek - potrzebujemy jej, aby mięso było lepiej nasycone przyprawami
Krok 9:
Dobrze pocieramy szynkę ze wszystkich stron powstałą mieszanką
Krok 10:
Aby mięso było soczyste i aromatyczne, należy je wcześniej marynować. Jako bazę do marynaty wybrałem tkemali-ten sos jest bogaty w przyprawy, które świetnie komponują się z mięsem, a jego kwaśne środowisko doskonale zmiękczy mięso. Mam tkemali domowej roboty, często używam go jako marynaty do grilla i jako sosu do gotowego mięsa
Krok 11:
Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1,5-2 godziny, nie włożyłem jej do lodówki - więc mięso marynuje się szybciej. Możesz również marynować mięso wieczorem i włożyć do lodówki, a następnego dnia upiec
Krok 12:
Marynowaną szynkę wieprzową układamy na arkuszu folii, polewałam również resztkami marynaty - w procesie pieczenia uzyskuje się doskonały pyszny sos do mięsa
Krok 13:
Dobrze owinąć folię, zginając krawędzie do góry - tak, aby nie było żadnych szczelin, w przeciwnym razie mięso może wyschnąć
Krok 14:
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Tutaj bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać mięsa w piekarniku, w przeciwnym razie okaże się suche i twarde. Ten czas na pieczenie wystarczy-mięso jest całkowicie upieczone i okazuje się delikatne i soczyste. Jeśli twoja szynka jest mniejsza lub większa czas pieczenia należy nieco dostosować (odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć)
Krok 15:
Po godzinie ostrożnie otwórz folię i wyślij mięso do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką-sok z mięsa powinien być jasny i przezroczysty
Krok 16:
Taka szynka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokroiłam go jeszcze na gorąco, więc cięcie nie wyszło tak równomiernie, ale następnego dnia, kiedy mięso leżało już w lodówce, moim zdaniem stało się jeszcze smaczniejsze - bardzo smaczne z kanapką śniadaniową i jako krojenie na świąteczny stół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g