szynka wieprzowa w folii w piekarniku

nie ma to jak dobry, aromatyczny, naturalny kawałek mięsa. Dobra szynka wieprzowa, odpowiednio dobrane przyprawy i pachnące tkemali, trochę czasu na marynowanie i pieczenie - i otrzymujemy wspaniałe mięso, które będzie na miejscu zarówno na świątecznym stole, jak i na śniadanie z kawałkiem czarnego chleba budyniowego. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobry kawałek mięsa łączy się ze wszystkim-dowolnym dodatkiem, świeżymi warzywami, ziołami, dowolnymi sosami itp.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 30 kwietnia-6 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 60 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
290 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie składniki potrzebne do danego dania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Głównym składnikiem jest oczywiście dobra szynka wieprzowa. Jest to jedna z najsmaczniejszych części świni, stanowi biodrową lub ramienną część tuszy wieprzowej najwyższej jakości. Mięso powinno być świeże, o przyjemnym kolorze i zapachu oraz niezbyt tłuste

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szynkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz, wolę używać świeżo zmielonego pieprzu, dzięki niemu potrawy są znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek przepuszczamy przez prasę lub trzy na drobną tarkę, można go również pokroić w plasterki i obłożyć szynkę ze wszystkich stron

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Solim

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę oliwy z oliwek - potrzebujemy jej, aby mięso było lepiej nasycone przyprawami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze pocieramy szynkę ze wszystkich stron powstałą mieszanką

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby mięso było soczyste i aromatyczne, należy je wcześniej marynować. Jako bazę do marynaty wybrałem tkemali-ten sos jest bogaty w przyprawy, które świetnie komponują się z mięsem, a jego kwaśne środowisko doskonale zmiękczy mięso. Mam tkemali domowej roboty, często używam go jako marynaty do grilla i jako sosu do gotowego mięsa

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1,5-2 godziny, nie włożyłem jej do lodówki - więc mięso marynuje się szybciej. Możesz również marynować mięso wieczorem i włożyć do lodówki, a następnego dnia upiec

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Marynowaną szynkę wieprzową układamy na arkuszu folii, polewałam również resztkami marynaty - w procesie pieczenia uzyskuje się doskonały pyszny sos do mięsa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze owinąć folię, zginając krawędzie do góry - tak, aby nie było żadnych szczelin, w przeciwnym razie mięso może wyschnąć

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Tutaj bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać mięsa w piekarniku, w przeciwnym razie okaże się suche i twarde. Ten czas na pieczenie wystarczy-mięso jest całkowicie upieczone i okazuje się delikatne i soczyste. Jeśli twoja szynka jest mniejsza lub większa czas pieczenia należy nieco dostosować (odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po godzinie ostrożnie otwórz folię i wyślij mięso do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką-sok z mięsa powinien być jasny i przezroczysty

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Taka szynka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokroiłam go jeszcze na gorąco, więc cięcie nie wyszło tak równomiernie, ale następnego dnia, kiedy mięso leżało już w lodówce, moim zdaniem stało się jeszcze smaczniejsze - bardzo smaczne z kanapką śniadaniową i jako krojenie na świąteczny stół. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy