spaghetti z cukinii

fantazyjny dodatek do warzyw spaghetti! Spaghetti z cukinii to chyba najbardziej niezwykła porcja tego zdrowego warzywa. Aby nadać cukinii pożądany kształt, możesz użyć obieraczki do warzyw, za jej pomocą łatwo pokroić warzywo w cienkie paski. To danie jest idealne jako dodatek do gotowanego lub duszonego kurczaka.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Myjemy cukinię, suszymy, kroimy w cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub wcieramy w koreańską tarkę do warzyw.

2. Pomidor myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do pojemnika z wrzącą wodą, trzymamy go przez 1-2 minuty, a następnie przenosimy do pojemnika z lodowatą wodą. Po manipulacjach skóra łatwo się oddziela, miąższ pomidora kroimy w małe kostki.

3. Obierz czosnek, posiekaj, smaż na oleju roślinnym przez 1-2 minuty, dodaj pomidora, smaż na małym ogniu, aż będzie ugotowany.

4. Następnie rozprowadzamy cukinię na patelni, solimy, doprawiamy pieprzem i gotujemy nie dłużej niż 3 minuty. Nie możesz mieszać składników! Ponieważ cukinia jest cięta bardzo cienko, a po wymieszaniu po prostu rozpadnie się i zamieni w owsiankę. Aby temu zapobiec, a danie się nie przypaliło, musisz okresowo potrząsać patelnią.

podaj danie na stole i spróbuj! Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy