ziemniaki z boczkiem wieprzowym w piekarniku

za pomocą piekarnika możesz zrobić coś bardzo smacznego! Ziemniaki z boczkiem wieprzowym gotowane w piekarniku będą służyć jako obfity obiad dla całej rodziny. Danie można bezpiecznie uzupełnić różnymi sosami, świeżymi lub duszonymi warzywami, będzie pyszne.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 36 % 9 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić ziemniaki z boczkiem wieprzowym w piekarniku?

1. Obierz, umyj ziemniaki, gotuj w wodzie przez około 5-7 minut od momentu wrzenia.

2. Następnie pokrój grubo na wpół ugotowane ziemniaki, włóż do naczynia do pieczenia, dopraw solą, pieprzem, polej kwaśną śmietaną.

3. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie i ułożyć na ziemniakach, wszystko wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić śmietanę i przyprawy. Posyp rozmarynem na wierzchu, aby nadać potrawie pikantny smak.

4. Pokrój mostek na duże kawałki, rozłóż na powierzchni.

5. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40 minut.

podawaj danie na gorąco.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy