mięso po królewsku w piekarniku

zapewniono pyszny, obfity, aromatyczny domowy obiad! Mąż po prostu wrzasnął - jest bardzo smaczny! Danie oczywiście nie jest Królewskie, pomimo nazwy, jest proste, obfite, codzienne, na rodzinny ciepły obiad.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 33 % 9 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso po królewsku w piekarniku? Do gotowania weź wieprzowinę-mam część szyjną, ziemniaki, majonez , grzyby - mam gotowane mrożone grzyby miodowe, cebulę, sól, pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w warstwy i włóż do naczynia do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj grzyby i usmaż na oleju. Połóż drugą warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nałóż siatkę majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie i ułóż w następnej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w plasterki i ułóż na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dociśnij zawartość formy i przykryj siatką majonezową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser - mam parmezan.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp powierzchnię startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w 180 stopniach godzina-godzina 20 minut, najpierw pod folią, po pół godzinie zdejmij folię i obniż temperaturę do 160 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco ze świeżymi lub konserwowanymi warzywami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy