skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso po królewsku w piekarniku? Do gotowania weź wieprzowinę-mam część szyjną, ziemniaki, majonez , grzyby - mam gotowane mrożone grzyby miodowe, cebulę, sól, pieprz.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę w warstwy i włóż do naczynia do pieczenia.
Krok 3:
Sól, pieprz.
Krok 4:
Drobno posiekaj grzyby i usmaż na oleju. Połóż drugą warstwę.
Krok 5:
Nałóż siatkę majonezu.
Krok 6:
Pokrój cebulę w półpierścienie i ułóż w następnej warstwie.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki w plasterki i ułóż na wierzchu.
Krok 8:
Dociśnij zawartość formy i przykryj siatką majonezową.
Krok 9:
Zetrzyj ser - mam parmezan.
Krok 10:
Posyp powierzchnię startym serem.
Krok 11:
Piec w 180 stopniach godzina-godzina 20 minut, najpierw pod folią, po pół godzinie zdejmij folię i obniż temperaturę do 160 stopni.
Krok 12:
Podawaj na gorąco ze świeżymi lub konserwowanymi warzywami.
Krok 13:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g