skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kupaty z indyka?
1. Przede wszystkim umyj filet z indyka, osusz. Następnie pokrój mięso na kawałki losowo.
2. Przełóż indyka przez maszynę do mięsa za pomocą drobnego rusztu. Mięso można drobno posiekać i nie zmielić w maszynce do mięsa, ale kiełbaski nie będą tak delikatne.
3. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Czosnek można przepuścić przez prasę. Włóż cebulę i czosnek do mielonego mięsa.
4. Obierz marchewki, umyj, a następnie zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do miski z mięsem mielonym.
5. Teraz dodaj przyprawy: mieloną paprykę, czarny i czerwony mielony pieprz, kolendrę, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Napełnij przygotowane jelita mięsem mielonym za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa. Przymocuj końce kupatów za pomocą nici. Przebij każdą kiełbasę igłą w 2-3 miejscach.
7. Paprykę obrać z nasion, umyć, a następnie pokroić w cienkie paski. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Obierz również czosnek, pokrój w plastry.
8. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego warzywa, smaż do miękkości.
9. Część półfabrykatów można zamrozić, a część ugotować. Jeśli jest wielu zjadaczy, możesz ugotować wszystko na raz. Ale ponieważ nie zmieszczą się na patelni, możesz gotować partiami.
10. Więc rozłóż kupaty na warzywach, smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
podawaj na gorąco, udekoruj ziołami według uznania.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g