łosoś na grillu

stanie się ulubionym przepisem! Prosty i szybki sposób! Łosoś na grillu to wygrana-wygrana, gdy chcesz dostać pyszne danie i nie poświęcać na to dodatkowego czasu. Marynowanie w torbie pozwala nie brudzić naczyń i nie tracić czasu na ich mycie.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 21 % 7 g
226 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

proces grillowania łososia rozpoczynamy od przygotowania ryby. Jeśli kupiłeś gotowe pokrojone kawałki, po prostu wyjmij je z lodówki. Jeśli ryba zostanie kupiona w całości, zaczynamy od oczyszczenia łusek. Następnie odcinamy płetwy, głowę i patroszymy tuszę. Opłucz rybę wodą, osusz ręcznikiem i pokrój na filety, wykonując głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu. Do pieczenia na grillu używamy tylko filetów, a resztę możemy później wykorzystać do zupy rybnej.

do marynowania ryb używamy torby-ułatwi to proces i pozwoli nie myć nadmiaru naczyń. Lepiej jest użyć specjalnego Pakietu z zipperem, ale jeśli tak nie jest, możesz normalnie ciasno. W torbie łączymy cukier (lepiej brązowy, ale można go zastąpić białym), sok z cytryny, pieprz, sos sojowy, olej roślinny, wodę i czosnek przepuszczony przez prasę. Smakujemy i w razie potrzeby wlewamy trochę soli.

pokrój filet z łososia na porcje. Dobrze wymieszaj marynatę w torbie i wyślij do niej rybę. Ponownie wymieszaj, próbując przetrzeć każdy kawałek przyprawami, zamknij lub zawiąż i wyślij do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przyprawy nasycą rybę i okaże się smaczna, delikatna, pachnąca.

30 minut przed końcem procesu marynowania rozpuść grill. Kładziemy kawałki ryby na ruszcie zainstalowanym na przygotowanym grillu. Gotuj rybę przez około 8-10 minut, często obracając kawałki na drugą stronę, aby uzyskać równomierne pieczenie.

gdy kawałki ryby staną się twarde i lekkie, podawaj. Aby to zrobić, usuń kawałki z rusztu, przenieś je na porcjowane talerze. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami, podawaj z dodatkiem warzyw, które można ugotować natychmiast na grillu, a także z ulubionym sosem. Jako ostatni możesz użyć dowolnego odpowiedniego do smażonej ryby, ale biały krem będzie szczególnie smaczny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy