skład / składniki
metoda gotowania
proces grillowania łososia rozpoczynamy od przygotowania ryby. Jeśli kupiłeś gotowe pokrojone kawałki, po prostu wyjmij je z lodówki. Jeśli ryba zostanie kupiona w całości, zaczynamy od oczyszczenia łusek. Następnie odcinamy płetwy, głowę i patroszymy tuszę. Opłucz rybę wodą, osusz ręcznikiem i pokrój na filety, wykonując głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu. Do pieczenia na grillu używamy tylko filetów, a resztę możemy później wykorzystać do zupy rybnej.
do marynowania ryb używamy torby-ułatwi to proces i pozwoli nie myć nadmiaru naczyń. Lepiej jest użyć specjalnego Pakietu z zipperem, ale jeśli tak nie jest, możesz normalnie ciasno. W torbie łączymy cukier (lepiej brązowy, ale można go zastąpić białym), sok z cytryny, pieprz, sos sojowy, olej roślinny, wodę i czosnek przepuszczony przez prasę. Smakujemy i w razie potrzeby wlewamy trochę soli.
pokrój filet z łososia na porcje. Dobrze wymieszaj marynatę w torbie i wyślij do niej rybę. Ponownie wymieszaj, próbując przetrzeć każdy kawałek przyprawami, zamknij lub zawiąż i wyślij do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przyprawy nasycą rybę i okaże się smaczna, delikatna, pachnąca.
30 minut przed końcem procesu marynowania rozpuść grill. Kładziemy kawałki ryby na ruszcie zainstalowanym na przygotowanym grillu. Gotuj rybę przez około 8-10 minut, często obracając kawałki na drugą stronę, aby uzyskać równomierne pieczenie.
gdy kawałki ryby staną się twarde i lekkie, podawaj. Aby to zrobić, usuń kawałki z rusztu, przenieś je na porcjowane talerze. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami, podawaj z dodatkiem warzyw, które można ugotować natychmiast na grillu, a także z ulubionym sosem. Jako ostatni możesz użyć dowolnego odpowiedniego do smażonej ryby, ale biały krem będzie szczególnie smaczny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g